Aceasta conţine un extract din lemn dulce care protejează dantura şi a fost pusă la punct de cercetătorii americani.
Au apărut acadelele anticarii. Noile dulciuri atacă bacteriile care strică dinţii şi previn apariţia cariilor, susţin cercetătorii de la University of California, Los Angeles (SUA), cei care le-au descoperit. Profesorul de stomatologie şi microbiologul Wenyuan Shi a extras din rădăcini de lemn dulce un ingredient pe care l-a folosit în compoziţia acadelelor antibacteriene. Acestea, deşi sunt dulci, nu conţin zahăr şi au aromă de portocală. Potrivit cercetătorilor, ingredientul extras din lemn dulce şi pulverizat asupra acadelelor omoară bacteriile precum streptococul, un microorganism extrem de dăunător danturii.
„Numai 15 miligrame de extract din lemn dulce pot elimina, în numai zece minute, 99,9% din bacteriile care se găsesc în gură“, susţine Wenyuan Shi.
Omoară doar bacteriile periculoase
Bacteriile care se formează în gură produc acizi care atacă dinţii, în special pe stratul de la suprafaţă, unde se formează găuri. Streptococul mutant este una dintre cele mai virulente bacterii (este principalul răspunzător pentru apariţia cariilor), iar extractul din lemn dulce poate acţiona asupra ei. „Avantajul este că omoară doar această bacterie periculoasă, nu şi pe celelalte care pot fi benefice“, explică microbiologul Aria Eshraghi. O altă calitate a acestor dulciuri este forma lor. Nu există riscul ca persoanele care o consumă să se înece cu acadelele anticarii, de aceea sunt mai utile decât guma ori bomboanele obişnuite. În plus, ingredientul miraculos pe care îl conţin se eliberează lent, iar acţiunea lui este prelungită. „Pentru că ingredientul a fost pus într-o acadea, produsul este mult mai atrăgător decât guma ori bomboanele“, crede Eshraghi.
Excelentă pentru copii şi pentru vârstnici
Acadeaua a fost creată iniţial pentru cei care aveau probleme cu spălatul pe dinţi, însă, în studii, s-a dovedit că acţionează excelent şi în cazul copiilor şi vârstnicilor. Potrivit Institutului Naţional de Sănătate şi Centrului pentru Controlul Bolilor, copiii şi vârstnicii sunt cei mai predispuşi să aibă carii. Pentru proiectul „Acadeaua“ au fost investiţi zece milioane de dolari. Produsul poate fi cumpărat prin internet, iar de la anul, el ar putea fi disponibil în magazine.
SFATUL STOMATOLOGILOR ROMÂNI Nu uitaţi de aţa dentară şi de pasta de dinţi
Unii stomatologi români consideră acadeaua-minune o idee „colosală“ şi „năstruşnică“, dar spun că nu ar recomanda-o pacienţilor. „Ar fi minunat să mănânci dulciuri şi să previi cariile, în acelaşi timp! Nu sunt însă ferm convins că aceste acadele pot preveni apariţia cariilor. Trebuie să mai lăsăm timpul să le dovedească eficenţa“, este de părere stomatologul Octavian Boboc. Specialistul crede că, oricâte astfel de invenţii ar apărea, oamenii nu vor scăpa definitiv de stomatolog. Deocamdată, modul cel mai eficient de prevenţie a cariilor rămâne igiena orală exemplară: spălatul pe dinţi după fiecare masă, folosirea aţei dentare şi utilizarea unei paste de dinţi cu fluor.