Evenimentul Zilei > Monden > S-a descoperit cine poluează mai tare ca un SUV. E un animal care se găsește în foarte multe case
S-a descoperit cine poluează mai tare ca un SUV. E  un animal care se găsește în foarte multe case

S-a descoperit cine poluează mai tare ca un SUV. E un animal care se găsește în foarte multe case

Despre poluare se vorbește des. Vedem ravagiile poluării cu plastic, recent, chiar am scris despre faptul că a nins cu microplastic în Siberia. Există multă bibliografie pe tema vacilor care sunt mari poluatoare. Dar există și noutăți despre cel mai bun prieten al omului.

S-a descoperit cine poluează mai tare ca un SUV: are 4 picioare și e mai toxic decât un SUV. Este vorba de „cel mai bun prieten al omului”, câinele. Da, ați citit bine, se pare că unul din cele mai îndrăgite animale de companie e mai nociv pentru climă decât un SUV.

Totul a pornit de la cartea „A venit timpul să mâncăm câinii?” scrisă de Brenda și Robert Vale în 2009. Cei doi lansau o idee nouă și înfricoșătoare. Consumul de carne al unui câine de talie medie are un impact asupra planetei de două ori mai mare decât conducerea unui SUV pe 10.000 de km.

S-a descoperit cine poluează mai tare ca un SUV

Un deceniu de studii. Cercetătorii nu au ajuns însă la un acord asupra amprentei de carbon pe care o lasă câinii și pisicile, prin alimentația lor.

Într-un studiu publicat în 2017, Gregory Okin, profesor la Universitatea California din Los Angeles estima că cei 160 de milioane de câini și pisici din SUA sunt responsabili pentru 25 până la 30% din impactul asupra mediului al consumului de carne din Statele Unite. Tradus, asta înseamnă 64 de milioane de tone de CO2, respectiv condusul a circa 13 milioane de mașini timp de un an.

Ce amprentă de carbon are un câine

„Astăzi, impactul CO2 al alimentației convenționale industriale pentru animalele de companie este neglijabil”, susține Sébastien Lefebvre, de la școala veterinară VetAgro-Sup din Lyon.

Citiți articolul integral în Rețete și vedete.