Evenimentul Zilei > Actualitate > S-a aflat data exactă a primului caz de Covid-19. Studiile aruncă în aer tot ceea ce se știa până acum
S-a aflat data exactă a primului caz de Covid-19. Studiile aruncă în aer tot ceea ce se știa până acum

S-a aflat data exactă a primului caz de Covid-19. Studiile aruncă în aer tot ceea ce se știa până acum

Data și locația exactă a primului caz din China a fost descoperit, conform unei noi analize de date care sugerează că noul coronavirus s-a răspândit în lume mult mai devreme decât s-a crezut iniţial.
Primul caz Covid-19 a fost în China la începutul lunii octombrie 2019 – cu luni mai devreme decât se credea anterior, potrivit unei noi analize a oamenilor de știință britanici.
Mai precis, prima infecție a fost probabil pe 17 noiembrie, înainte de a se răspândi în întreaga lume până în ianuarie 2020, se arată într-un studiu din publicația PLOS Pathogens.
Oficial se spune că primele cazuri de COVID-19 s-au înregistrat la începutul lui decembrie 2019, în oraşul Wuhan din centrul Chinei, deşi experţii cred de mult timp că virusul s-a răspândit printre oameni înainte de acest moment.

Data exactă a primului caz de Covid-19 a fost identificată

Aceasta este şi viziunea pe care o are echipa de oameni de ştiinţă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) însărcinată la începutul anului cu studierea originii pandemiei de COVID-19.
Analiştii de date, conduşi de David Roberts de la Universitatea din Kent, în Marea Britanie, a calculat perioada cea mai probabilă în care agentul patogen ar fi putut trece de la animale la oameni, pe baza informațiilor despre primele cazuri confirmate în China şi în altă parte.
Ei s-au bazat pe un model matematic din domeniul conservării care este folosit pentru a face predicţii despre extincţia speciilor.  Modelul sugerează că cel mai probabil virusul s-a răspândit în lume din ianuarie.

După China a urmat Japonia cu primul caz şi apoi Spania

Cercetătorii spun că primul caz în afara Chinei s-a produs probabil în Japonia la 3 ianuarie 2020. Nouă zile mai târziu, primul caz de coronavirus din Europa s-a produs probabil în Spania.

S-a răspândit apoi în America de Nord, cel mai probabil ajungând în Statele Unite la patru zile după aceea, pe 16 ianuarie anul trecut, spun cercetătorii. „Metoda nouă” ar putea înțelege mai bine răspândirea bolilor infecțioase în viitor.

La fel, clarificarea originilor Covid-19 ne-ar putea îmbunătăți înțelegerea răspândirii în viitor.

Dr. Roberts a spus: „Analiza noastră sugerează că primul caz a avut loc în China între începutul lunii octombrie și mijlocul lunii noiembrie 2019. Calculele oamenilor de ştiinţă indică faptul că primele infectări din afara Chinei ar fi apărut în jurul datei de 3 ianuarie în Japonia.

Coronavirus a ucis 3.899.871 de oameni din întreaga lume,  617.875 în Statele Unite şi 128.008 în Marea Britanie. Constatările au fost prezentate în revista PLOS Pathogens, informează nottinghampost.