Evenimentul Zilei > Economie > RUȘII pun piciorul în prag: Construiesc South Stream chiar dacă UE se opune
RUȘII pun piciorul în prag: Construiesc South Stream chiar dacă UE se opune

RUȘII pun piciorul în prag: Construiesc South Stream chiar dacă UE se opune

Lucrările de construcţie pentru secţiunea terestră din Bulgaria a gazoductului South Stream vor începe în luna iulie, a spus Alexey Miller, directorul Gazprom.

Potrivit unui comunicat publicat vineri pe pagina de Internet a Gazprom, în scurt timp va fi semnat în Bulgaria un contract pentru livrarea de materiale şi echipamente, construcţii, instruirea personalului şi punerea în funcţiune a conductei de gaze, scrie Novinite, citată de Agerpres.

„Astăzi doar South Stream poate da Europei garanţii reale cu privire la securitatea energetică”, a apreciat Alexey Miller.

Potrivit acestuia, în toamna acestui an ar urma să înceapă şi lucrările de construcţia la secţiunea off-shore a conductei, via Marea Neagră, urmând ca primele livrări de gaze naturale prin viitoarea conductă să aibă loc la sfârşitul lui 2015.

În paralel însă, purtătorul de cuvânt al Comisarului european pentru Energie, Gunther Oettinger, a exprimat îngrijorările Comisiei faţă de riscul ca proiectul South Stream să încalce legislaţia UE.

Ce critică UE în cazul South Stream

Opoziția Comisiei Europene față de proiectul South Stream, prin care Rusia își va diversifica rutele de livrare a gazelor către Europa a devenit tot mai pregnantă după ce Rusia a anexat Crimeea.

Obiecțiile CE sunt multiple. Comisia a atras atenția că acordurile dintre Rusia și țările de tranzit ale conductei încalcă norme europene, în condițiile în care în cadrul proiectului Gazprom va fi atât producator, cât și distribuitor de gaz, ceea ce contravine regulii UE de separare a celor două activități, scrie Hotnews.

Totodată, South Stream urmează sa transporte doar gaze rusești, în timp ce UE cere ca astfel de proiecte să fie deschise și altor companii.

Comisia critică și cum vor fi stabilite tarifele, pârghiile fiind în acest caz tot în mâna Gazprom și nu a unui manager independent, cum cere UE.