Ruşii nu o duc prea bine: Gigantul Gazprom, minus 70% la profit

Ruşii nu o duc prea bine: Gigantul Gazprom, minus 70% la profit

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, a anunţat că profitul său net, calculat potrivit standardelor de contabilitate ruseşti, a scăzut anul trecut cu 70% până la 189 miliarde de ruble (3,3 miliarde de dolari).

Una dintre cauze o reprezintă evoluţiile nefavorabile ale cursului de schimb, transmite Reuters, preluată de Agerpres

Gazprom a precizat că aceste cifre se referă doar la rezultatele firmei mamă şi nu includ profiturile realizate de subsidiarele sale precum producătorul de petrol Gazprom Neft sau divizia de producţie a energiei electrice. Gazprom utilizează cifra de profit drept bază pentru calcularea dividendelor. În mod normal Gazprom alocă 25% din profitul intern pentru plata dividendelor, ceea ce înseamnă că pentru 2014 Gazprom va plăti un dividend de două ruble pe acţiune comparativ cu 7,2 ruble pe acţiune în 2013. 

De asemenea, Gazprom a anunţat că a plătit 56,12 miliarde de ruble (aproximativ un miliarde de dolari) pentru a achiziţiona un pachet de 50% din acţiunile proiectului gazoductului South Stream, la care Rusia a renunţat la finele anului trecut. Această conductă era destinată să transporte gaze naturale din Rusia în Europa, ocolind însă Ucraina. Cu toate acestea, în luna decembrie 2014 Moscova a decis să abandoneze proiectul South Stream optând pentru un proiect alternativ care prevede construirea unei noi conducte spre Turcia

Ne puteți urmări și pe Google News