În decurs de o săptămână, forțele aeriene norvegiene și britanice au ridicat avioane de luptă și le-au pus în alertă QRA (Quick Reaction Alert) pentru identificarea, în trei reprize, a aeronavelor militare rusești care s-au apropiat de zona de identificare aeriană pe care o au în responsabilitate.

Astfel, după ce aeronavele de patrulare maritimă rusești Tu-142 „Bear F” au zburat în apropierea Norvegiei și Regatului Unit, la 7 și 11 martie, avioane de luptă F-16 norvegiene și Typhoon britanice au interceptat două bombardiere strategice rusești Tu -160 „Blackjack”, la 12 martie.

De fiecare dată, aeronavele rusești, având transponderele închise, au urmat o traiectorie care a trecut prin nordul Scoției și vestul Irlandei pentru a merge apoi către golful Biscaya. Apoi s-au întors pe același traseu, după ce au făcut un ocol prin Bretania.

De notat că pentru moment ministerul francez al Armalor nu a comunicat despre eventuale acțiuni ale forțelor aeriene franceze pentru a identifica avioanele Tu-142 și Tu-160, contrar omologilor norvegieni și britanici.

Această activitate a aviației militare ruse a sfârșit prin a îngrijora Irlanda.

Membră a Uniunii Europene, această țară neutră dispune de o forță aeriană denumită „Irish Air Corps”. Dar, contrar Elveției, și ea țară neutră, „forța” aeriană irlandeză nu are avioane de luptă și radare, apărarea spațiului aerian ținând de un acord cu Marea Britanie.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE