Cosmonauţii NASA n-au participat la reparaţia Soyuz, remorcată de ISS (International Space Station) şi avariată de către un meteorit: erau contrari ordinelor şi soluţiilor date de colegii ruşi, şi de aici neînţelegerile.

Cum s-au petrecut faptele

Un meteorit a deteriorat partea externă creând microfracturi. Dar s-a iscat un dezacord asupra cum şi când să fie reparată deteriorarea. În final ruşilor li s-a dat ordin să repare defecţiunile de la centrul de control al misiunii Korolyov, care n-a ţinut cont de dezacordurile dintre componenţii echipajului. În special comandantul Staţiei spaţiale şi astronaut al NASA, Drew Feustel, a avut nişte dubii. El ceruse să se amâne începerea reparaţiilor cu 24 de ore în aşteptarea informaţiilor tehnice.

Pierderea de oxigen ''a fost oprită'', a spus o sursă de la NASA pentru Interfax. Reparaţia s-a efectuat din interior, iar procedura va fi completată astăzi în aşteptarea ca materialul de etanşare să se usuce şi să se întărească. Dar Feustel şi alţi doi astronauţi americani ai NASA n-au participat la lucrări, după ce au precizat că pentru a face-o ar fi fost necesară o înţelegere între Roscosmos (Agenţia spaţială rusă) şi NASA, de fapt un tip de diplomaţie spaţială.

Cosmonauţii au făcut fotografii ale părţilor etanşate şi le-au trimis bazelor de pe Terra. Cei 6 membri ai echipajului, în afara lui Fuestel, sunt: Ricky Arnold şi Serena Aunon de la NASA, Alexander Gerst de la Agenţia spaţială europeană şi Oleg Artemyev şi Serghei Prokopyev de la Roscosmos.