Marți, în cadrul forumului deschis Army 2019 din Kubinka, Ministrul rus al Apărării, Serghei Shoygu, și omologul său din Mali, Ibrahim Dahirou Dembele, au semnat un acord interguvernamental de cooperare militară și tehnologică.
Documentul, care servește drept bază legală generală pentru vânzarea de arme rusești către alte state, va facilita întărirea legăturilor bilaterale în domeniul apărării, a remarcat Shoygu.
"Promovarea legăturilor militare servește interesele ambelor țări", a subliniat acesta, adăugând că Rusia și Mali se bucură de aproape 60 de ani de relații de prietenie.
Ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, Rusia intenționează să faciliteze "normalizarea" situației din Mali, unde "persistă un nivel ridicat de amenințări teroriste", a declarat Shoygu, adăugând că este de părere că statele NATO sunt cele mai vinovate pentru această situație.
"Cauza problemei este distribuirea de arme în Africa de Vest și Centrală, precum și apariția a numeroase grupuri jihadiste, începând cu anul 2011, când Occidentul a întreprins o operațiune de schimbare a regimului din Libia", a menționat ministrul.
Oficialul rus a adăugat, de asemenea, că "în ciuda sancțiunilor care au fost impuse pentru a opri progresul științific și tehnologic în Rusia, întreprinderile din industria de apărare nu numai că au continuat activitatea, dar au și o dinamică de dezvoltare pozitivă".