Potrivit sursei, vehiculul care va fi operaționale la mari adâncimi va fi realizat de către Biroul de Proiectare Malakhit la comanda venită de la compania rusă de exploatare a gazelor naturale Gazprom și va avea rolul de a inspecta și depana conductele de mare adâncime. "În același timp, Departamentul Principal pentru Studii Subacvatice la Mare Adâncime din cadrul Ministerului Apărării  din  Rusia s-a arătat interesat de vehicul și va lua în considerare batiscafurile pentru operațiuni speciale subacvatice", a mai declarat sursa.
Se presupune că "vehiculul va îndeplini sarcini în trei flote, după ce va fi predat marinei militare – cea a Marii Nordului, a Oceanul Pacific și a Marii Neagre", susține sursa deja citată. "Fiecare flotă va primi cel puțin două astfel de vehicule.”
Activitățile efectuate cu ajutorul vehiculului sunt planificate să înceapă în acest an, susține sursa. Batiscafurile dotate cu diverse instrumente vor putea fi operate la adâncimi de până la 2,5 km. Echipajul va fi alcătuit din trei persoane. "Vehiculul va avea o formă asemănătoare unei sfere, va fi transparent, fiind realizat din acril și titan. Propulsorul va fi operațional în mod continuu cel puțin 24 de ore, orice navă civilă sau militară putând transporta vehiculul", a adăugat sursa.
Costul dezvoltării batiscafurilor va fi de peste un miliard de ruble (15 milioane de dolari).

 

Te-ar putea interesa și: