"Un vârf de inflaţie, de 15-17%, va fi probabil în perioada martie-aprilie, sper că mai scăzut decât 20%", a afirmat Alexei Vedev pentru agenţia rusă Interfax.

În ultimele luni rata inflaţiei a crescut rapid din cauza deprecierii rublei.

De asemenea, Vedev a previzionat că avansul economiei ruse în 2014 se va situa la 0,5-0,6%, în linie cu estimările precedente.

Şi Banca Centrală a Rusiei a majorat luna trecută dobânda de politică monetară, de la 10,5% la 17%, în condiţiile în care, în ultima perioadă, rubla a atins noi minime istorice în raport cu euro şi cu dolarul, pe fondul scăderii preţului petrolului şi al sancţiunilor economice occidentale.

De la începutul crizei, rubla s-a depreciat cu peste 45% faţă de dolar. Analiştii consideră că majorarea ratei dobânzii la 17% este o măsură disperată, dar avertizează că situaţia s-ar putea înrăutăţi. Rata ridicată a dobânzii încetineşte ritmul de creştere al economiei ruse, care se află în pragul recesiunii.

'Decizia este menită să limiteze substanţial riscurile legate de deprecierea rublei şi de inflaţie', se arată în comunicatul Băncii Rusiei.

La 8 decembrie, rata anuală a inflaţiei se situa la 9,4%, mult peste ţinta de 5,5% avută în vedere de Banca Centrală. Instituţia se aşteaptă ca inflaţia să rămână peste pragul de 8% până în primul trimestru al anului următor.