Evenimentul Zilei > International > „Rusia trebuie să renunțe la moștenirea sovietică teroristă” – Curtea Consituțională
„Rusia trebuie să renunțe la moștenirea sovietică teroristă” – Curtea Consituțională

„Rusia trebuie să renunțe la moștenirea sovietică teroristă” – Curtea Consituțională

Rusia modernă ar trebui să renunțe la moștenirea sovietică „teroristă”, susține un judecător al Curții Constituționale din această țară. Replica acestuia nu e deloc pe placul Kremlinului.

Declarația judecătorului Konstantin Aranovsky vine în contextul deciziei din luna decembrie, de a-i despăgubi pe copiii victimelor represiunilor lui Stalin. Deși a fost de acord cu hotărârea, el a susținut că legea Rusiei privind reabilitarea victimelor represiunilor sovietice nu ar trebui interpretată ca ”făptuitorul care acordă despăgubiri”.

Rusia nu aplică sistemul legal al uniunii sovietice în legi, dar înlocuiește un stat care a fost odată creat ilegal, fiind necesar să ia în considerare consecințele activităților acestuia, inclusiv represiunea politică”, a spus Aranovsky, citat de primul ziar de business rus, Kommersant. Judecătorul Aranovsky a adăugat că personal nu crede că Rusia ar trebui să renunțe la statutul de membru al organismelor internaționale din care face parte. De exemplu, Rusia a moștenit locul în Consiliului de Securitate al ONU din Statele Unite ale Americii, în 1991.

În replică, Curtea Constituțională Rusă a transmis, prin intermediul Agenției de știri TASS, că oricare dintre judecătorii săi are dreptul să își exprime opiniile divergente, doar că aceste opinii nu reprezintă punctul de vedere al instituției. Pe de altă parte, Kremlinul a respins comentariile personale ale lui Aranovsky. ”Rusia rămâne, legal și în practică, statul succesor al Uniunii Sovietice”, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitry Peskov.

În ciuda faptului că Stalin a trimis aproape 12 milioane de cetățeni sovietici în lagărele de muncă, rușii de azi îl văd cu ochi tot mai buni pe acesta, pe măsură ce amintirile represiunilor sale se estompează. Contextul este dictat direct de la Kremlin, de unde se militează constant, în ultimii ani, pentru asumarea mândriei față de trecutul sovietic al Rusiei, Putin criticând încercările de demonizare a lui Stalin ca atacuri voalate directe asupra țării.

Sursa: The Moscow Times