Experții israelieni  susțin că „sabia lor cu laser” poate elimina nu numai rachete, dar și drone sau chiar proiectile antitanc. După mai bine de zece ani de cercetare, laserele israeliene reușesc acum să doboare toate aceste  ținte, afirmă reprezentanții Direcției de Cercetare și Dezvoltare din Ministerul Apărării.

Potrivit ministrul Apărării, Naftali Bennett, noul sistem Laser Sword face ca aparatul de securitate să fie mai letal, mai puternic și mai avansat”, întrucât IDF intenționează să integreze tehnologia și  în sistemele aflate acum la dispoziția militarilor israelieni. „Această tehnologie permite dezvoltarea unor sisteme operaționale extrem de eficiente, care vor servi ca un strat suplimentar de apărare”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Și companiile chineze din domeniul militar se laudă cu arme laser extrem de puternice. Nici chinezii, nici israelienii nu au prezentat, însă, probe clare (inclusiv materiale video) care să arate că laserele sunt într-adevăr atât de eficiente.

Oficiali israelieni au declarat , însă, reporterilor de la Jerusalem Post că testele au fost făcute: „S-au efectuat o serie de interceptări reușite ale țintelor, inclusiv obuze de mortar, drone și rachete antitanc, o gamă variată de-a lungul anilor. (…) Experții ministerului Apărării au reușit să adune mai multe fascicule laser și, cu un algoritm avansat, să le conecteze pentru a obține un fascicul puternic care este capabil să intercepteze și să elimine o varietate de amenințări”, se arată în raportul semnat de șeful departamentului de electronică, Dubi Oster.

Arma nu este doar eficientă, ci și foarte puțin costisitoare. „Cu acest sistem, atâta timp cât ai energie electrică, ai  alimentare fără încetare”, a spus un alt oficial care lucrează la acest program secret. „Aceasta este o armă pe care nu o puteți vedea sau auzi”, a declarat el, adăugând că fiecare interceptare costă numai câțiva dolari, prețul energiei electrice consumate.

Până acum, experții militari apreciau că tehnologia laser folosită în scopuri defensive și ofensive este prea „slabă” , pentru că puterea fasciculului scade rapid, ceea ce face ca aceste arme să nu poată fi folosite decât la mică distanță.Oricum, până la apariția unor probe clare despre puterea laserelor israeliene rămâne o întrebare: nu cumva aveam de a face cu o nouă stratagemă din războiul psihologic pe care Israelul îl poartă de ani în șir cu inamicii săi din regiune? Prin declarațiile lor, israelienii i-au cam făcut. însă, de râs pe aliații americani, care, după cum știți, nu au reușit să intercepteze zecile de rachete pe care iranienii le-au tras asupra bazelor lor din Irak.

Te-ar putea interesa și: