Evenimentul Zilei > International > Rusia și Serbia își dau mâna la granița României
Rusia și Serbia își dau mâna la granița României

Rusia și Serbia își dau mâna la granița României

Rusia continuă ofensiva în Europa. Strângerea relațiilor cu Serbia, la granița cu România.

„La prima vedere pare o vizită de rutină. Premierul rus Dimitri Medvedev se deplasează pe 20 octombrie la Belgrad. Sârbii sărbătoresc în acea zi eliberarea capitalei lor de trupele de ocupaţie naziste, un eveniment ce a avut loc cu 75 de ani în urmă.

Cu prilejul acelei ofensive din al Doilea Război Mondial şi-au pierdut viaţa mii de soldaţi ai armatei roşii. Acesta este unul din motivele, împreună cu credinţa creştină ortodoxă comună, pentru care sârbii se simt sentimental legaţi de ruşi şi de ucraineni”, se spune într-un comentariu al Deutsche Welle.

„Opoziţia din Serbia a anunţat deja că va boicota discursul omagial pe care Medvedev îl va rosti în Parlament. Dar acest boicot nu prea are legătură cu înaltul oaspete. Mai degrabă este un nou protest împotriva preşedintelui Serbiei, Alexandar Vucic, şi a stilului său autoritar de guvernare, se spune într-un comentariu Deutsche Welle.

În cursul vizitei, Medvedev va aborda şi teme economice, după cum a precizat pentru DW publicistul rus şi expert în chestiuni balcanice Ivan Preobraşenski. În mai 2014, Rusia şi Serbia au iniţiat un parteneriat strategic. Premierul de la Moscova este mai ales interesat de progrese în construcţia conductei de gaz cu o lungime de 402 kilometri, care leagă Turcia de Serbia traversând Bulgaria (Turkish Stream”).

Aceasta va aproviziona, potrivit Moscovei, ţările din Balcanii de Vest. Conducta va avea o capacitate de 12,87 de miliarde de metri cubi de gaz anual. Kremlinul mizează, potrivit lui Preobraşenki, pe finalizarea la termen, până în decembrie 2019, a segmentului din Serbia, dar în Bulgaria există o serie de probleme, care produc întârzieri. Gigantul energetic rus Gazprom intenţionează şi el să folosească gazoductul, pe care însă nu are voie să-l deţină în proprietate, potrivit normelor UE”, mai spune sursa citată.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: