Franța va restitui în totalitatea Rusiei banii primiți pentru două nave transportoare port-elicoptere.

Afacerea este în valoare de 1,2 miliarde de euro, iar Rusia a plătit în avans 840 de milioane de euro.

Kremlinul a anunțat că, în acest caz, va considera disputa încheiată. Biroul președintelui francez Francois Hollande a anunțat că Rusia „va primi integral înapoi” banii pentru cele două  nave, iar Franța va păstra ambele vase.

Franța a refuzat să mai livreze navele, conform contractului, după ce a izbucnit conflictul din Ucraina.
„Franța a transferat deja aceste fonduri și, după ce va returna Rusiei echipamentul, va deveni proprietara și va putea prelua responsabilitatea ambelor vase”, au anunțat autoritățile franceze. Echipamentul rusesc instalat la bordul transportoarelor va fi dezinstalat și returnat rușilor.  
    
Anul trecut afacerea era descrisă ca cea mai mare vânzare de arme făcută de o țară nATO către Rusia. Navele de tip Mistral pot transporta 700 de militari, 16 elicoptere de luptă și 50 de vehicule armate.

Luna trecută, Hollande a negat că s-ar fi ajuns la un acord. La vremea respectivă s-a sugerat că Franța va oferi compensații Rusiei în valoare de 1,16 miliarde de euro. Suma includea ceea ce deja Rusia cheltuise pentru pregătirea specială a 400 de marinari, pentru infrastructura din Vladivostok pentru a primi cele două nave și pentru dezvoltarea a patru prototipuri de elicoptere Ка-52К. Cele două transportoare Mistral nu vor beneficia însă de aceste dotări.  

Occidentul a impus sancțiuni economice Rusiei începând din martie 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea.

Primul portelicopter, Vladivostok, urma să fie iniţial livrat la mijlocul lunii noiembrie 2014, cel de-al doilea, Sevastopol, în toamna anului 2015.

O sursă militară rusă a declarat marţi agenţiei de presă Tass că experţi ruşi vor merge în Franţa în luna septembrie pentru a demonta şi recupera echipamentele de comunicaţii de la bordul celor două nave.