Rezoluţia se referea la instituirea unui regim de încetare a focului în provincia siriană Idlib, unde trăiesc circa 3 milioane de persoane, între care 1 milion de copii.

Acesta este al 13-lea veto la care recurge Rusia în cazul unei rezoluţii ONU cu privire la Siria de la începutul conflictului din această ţară în 2011. Guineea Ecuatorială, membru nepermanent, s-a abţinut de la vot.

În perioada de 15 zile a negocierilor, Rusia Rusia a pledat, fără succes, pentru ca încetarea focului să prevadă excepţii pentru „operaţiunile teroriste” efectuate în provincia Idlib

Solicitarea Rusiei a fost considerată inacceptabilă pentru autorii rezoluţiei, întrucât ar fi deschis calea pentru numeroase interpretări şi ar fi condus la posibile noi atacuri asupra unor obiective civile în Siria.

Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a denunţat „explozia activismului umanitar” în rândul altor membri ai Consiliului de Securitate cu fiecare progres în preluarea sub control al teritoriului ţării de către regimul sirian.

„Este acelaşi cântec, teroriştii se transformă în reprezentanţi ai opoziţiei”, a ironizat diplomatul rus.

„Rezoluţia a fost de la început sortită eşecului şi voi aţi divizat în mod deliberat Consiliul de Securitate”, cu câteva zile înainte de Adunarea Generală anuală a ONU la nivel de şefi de stat şi de guvern, a acuzat el.

Raidurile continuă sporadic la Idlib după patru luni de bombardamente efectuate de regimul sirian, potrivit agerpres.ro