Ieri, un avion P-8A Poseidon al Statelor Unite ale Americii a fost interceptat de două aeronave de luptă rusești Suhoi SU-35, în timp ce zbura deasupra Mediteranei de Est. „Șicanarea” a durat 65 de minute.

Acțiunile inutile ale piloților ruși erau în contradicție cu regulile internaționale de zbor”, se arată într-un comunicat al US Navy.

 

„Deși avioanele rusești operau în spațiul aerian internațional, această interacțiune a fost iresponsabilă. Ne așteptăm ca acestea să opereze în conformitate cu standardele internaționale stabilite pentru a asigura siguranța și pentru a preveni incidentele, inclusiv Acordul din 1972 pentru prevenirea incidentelor pe mări și peste mări înalte (INCSEA). Acțiuni ca acestea măresc potențialul de coliziuni în aer”, susțin forțele navale americane, potrivit hotnews.ro.

Rusia a început construirea primului său bombardier invizibil

Rusia a început să construiască un prototip al primului său bombardier invizibil, aparat capabil să zboare fără a fi detectat de radare, a anunţat marţi agenţia de presă oficială TASS.

Potrivit unor surse din cadrul sectorului de apărare rusesc citate de TASS, materialele sunt pe cale de a fi livrate şi construcţia cabinei a început deja. “Asamblarea finală a aparatului întreg ar urma să fie terminată în 2021”, a precizat una din aceste surse.

În decembrie, viceministrul rus al apărării Aleksei Krivoruciko a indicat că proiectul este gestionat de celebrul constructor de avioane rus Tupolev, filială a holdingului de stat Compania aeronautică unificată (UAC).

Puţine detalii au fost dezvăluite despre acest aparat, PAK DA, capabil teoretic să scape oricărei detectări de către radar şi care va fi echipat cu un număr important de arme. Intrarea sa în serviciu nu este aşteptată înainte de câţiva ani.

Contactat de AFP, UAC a refuzat să comenteze informaţia şi nici Tupolev nu a reacţionat imediat.

Potrivit media ruse, aparatul are designul unei “aripi zburătoare” similară bombardierelor stealth americane, va avea viteză subsonică şi va fi capabil să transporte rachete de croazieră şi arme hipersonice.

El va constitui răspunsul rusesc la noul bombardier stealth american B-21, în curs de dezvoltare şi a cărui intrare în serviciu este aşteptată în 2025 pentru a înlocui aparatele B-2, dezvoltate în timpul Războiului rece şi prezentate până acum drept aparatele cele mai performante din categoria lor.

China lucrează de asemenea la dezvoltarea unui bombardier invizibil pe distanţe lungi, Xian H-20. Potrivit media chineze, acesta ar putea să-şi facă prima apariţie publică în cursul unui spectacol aerian în noiembrie