Editura Evenimentul si Capital

Rusia lui Putin pescuiește în ape tulburi în Libia, susținând ofensiva lui Khalifa Haftar împotriva guvernului recunoscut de la Tripoli. Pulsul planetei

Autor: | | 4 Comentarii | 979 Vizualizari

Rusia lui Putin continuă vechea strategie de amestecare în punctele fierbinți ale planetei pentru a strica planuri de pace sau aranjamente gestionate de către Occident, de către americani, în special, cu scopul de a intra la masa de negociere și a fi băgată în seamă în perspectiva guvernanței globale care ar urma să gestioneze globalizarea și reașezarea relațiilor internaționale, a aranjamentelor de securitate și a lumii de mâine. În acest efort, Moscova susține marșul generalului rebel Khalifa Haftar contra guvernului recunoscut de ONU la Tripoli, furnizează arme, consultanță militară, intelligence și susține diplomatic în Consiliul de Securitate pe omul forte provenit din fostul regim Khadafi.

Deși pariază cu risc maxim, Rusia și-a asumat inclusiv înfrângerea în acest caz. E motivul pentru care neagă explicit sprijinul pentru o parte în Libia și menține apelul pentru toate părțile să se abțină de la confruntări. În momentele cheie, însă, nu s-a abținut și a introdus un veto duminica trecută în Consiliul de Securitate al ONU pe un apel dur care cerea întreruperea ofensivei lui Haftar asupra capitalei Tripoli, condamna relansarea violenței de către Armata Națională Libiană a acestuia și cerea tuturor forțelor să evite implicarea și uciderea civililor în confruntările din Libia. Îmbrățișarea noii formule de realism dur și pur, ce implică utilizarea polticilor agresive, a forței armate convenționale sau a companiilor militare private, cel mai adesea, fac din Rusia lui Putin unul dintre autorii politicilor posibilului, a jocului la risc maxim și a actorului ce poate aprinde oricând, oriunde, flacăra unui conflict militar deschis, pe scară largă, din dorința de a se juca cu focul. E și cazul Libiei, acolo unde Rusia încearcă să reintre în joc, negând explicit public susținerea pntru Haftar, dar acționând pe toate canalele pentru a susține insurgența.

A făcut-o în decursul timpului pe diferite meridiane, acolo unde Rusia încearcă să recupereze și să refacă influența avută în raport cu foștii clienți din perioada sovietică. Dar, firește, cu resursele limitate ale Rusiei secolului 21, după epuizarea perioadei înfloritoare a creșterii prețurilor barilului de petrol. Aliații importanți din Africa – Algeria, Libia, Egipt, Sudan, Republica Centr-africană, din alte locuri – din Orientul Mijlociu, Asia sau America Latină au intrat în atenția Moscovei care încearcă să-și recâștige pozițiile de la SUA, Occident și, mai nou, chiar de la China, care a ocupat spațiile lăsate libere în fostele colonii post-sovietice bogate în resurse. Iar pachetul conține asistență militară și vânzări de arme dar și cunoștințele și extracția de petrol și gaze, combinată cu tehnologia în energie atomică. Și cu posibilități multiple de a furniza beneficii majore liderilor autoritari vizați prin intermediul zonei private dar și a intreprinderilor de stat ruse, adaptate la corupția mare în asemenea contracte.

Oportunitățile de îmbogățire personală a liderilor sunt cele mai atractive, dar aici confruntarea cu China e cea mai pregnantă. Doar că Rusia vine cu componenta militară, iar noile instrumente vizează sprijinul și paza din partea companiilor militare private contra gestiunea/concesionarea resurselor lucrative ale statelor vizate. Pe această dimensiune, mai ales în componenta hibridă, ce permite negarea credibilă, rolul miliardarului din Sankt Petersburg Evgheni Prighozhin – patronul fabricii de troli, finanțatorul războiului informațional rus împotriva lumii și a companiei militare private Wagner – este de prim plan.

Dacă în cazul lui Assad a fost nevoie de montarea unei operațiuni militare majore de către Rusia pentru a-l menține pe dictatorul sirian la putere și a exercita influență majoră în Orientul Mijlociu, în Libia o asemenea operațiune e prea costisitoare în acest moment, dar permite și atingerea unui scop strategic: deschiderea unei noi baze, suficient de relevante pentru a permite staționarea port-avionului său Mareșal Kuznetsov și a escortei din cadrul armadti în cauză, în condițiile în care baza de la Tartus, din Estul Mediteranei, chiar și extinsă, nu poate găzdui capabilități de asemenea dimensiuni. Aceasta ar fi interesul Rusiei astăzi în Libia și motivul investiției în Khalifa Haftar.

LIVE VIDEO Halep joaca ACUM la dublu pentru un succes ISTORIC

Pagina 1 din 2


Tag-uri: rusia, putin, rusia putinStirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI