Reacţia de la Cotroceni vine după ce autorităţile separatiste din Transnistria au semnat un decret prin care cer armonizarea legislaţiei locale cu legislaţia rusă, ceea ce înseamnă că vor să facă un salt important către aderarea la Federaţia Rusă. Procedura ar trebui încheiată până la 1 noiembrie, conform intenţiilor liderului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. Conform digi24.ro, analiştii moldoveni susţin că este un simplu exerciţiu electoral în condiţiile în care în decembrie în Transnistria vor avea loc aşa-zise alegeri prezidenţiale.

Nici Republica Moldova, nici Rusia n-au comentat decizia de la Tiraspol, dar purtătoarea de cuvânt a președintelui Klaus Iohannis, Mădălina Dobrovolschi, a transmis că „se impune o atitudine reținută și o abordare responsabilă” a situației din Tiraspol, pentru a evita „escaladarea artificială a tensiunilor”.

„România reiterează poziția sa ferma și consecventă în sensul că este necesară o soluție politică negociată în dosarul transnistrean, dar cu respectarea deplină a suveranității și integrității Republicii Moldova. Este nevoie de progrese în formatul 5 plus 2, care rămâne cadrul unic pentru identificarea unei astfel de soluţii. Iar România susţine eforturile preşedinţiei în exerciţiu a OSCE în acest scop.

Apreciem că declaraţiile la care faceţi referire se înscriu într-o retorică provocatoare în contextul apropierii aşa-ziselor alegeri prezidenţiale programate să aibă loc în luna decembrie în regiunea transnitreană. Se impune o atitudine reţinută şi o abordare responsabilă a acestui subiect pentru a evita escaladarea artificială a tensiunilor”, a transmis Dobrovolschi.