„Interesul comun şi dorinţa de pace şi prosperitate în regiune este ceea ce motivează această investiţie. Valorile democratice, statul de drept, reforme naţionale şi relaţii bune între vecini – toate sunt vitale pentru securitatea regională. Ştim că sunt părţi care doresc să se amestece şi să destabilizeze regiunea, dar amestecul din afară în procesele democratice locale este inacceptabil. Asta ar putea include hacking-ul, dezinformarea şi alte forme de destabilizare. Nu ar trebui să subestimăm efectul dezinformării asupra societăţilor noastre. Pe termen lung, poate eroda încrederea în democraţia noastră şi în presa liberă”, a afirmat oficialul.

Totodată, el a lăudat contribuţia României la ceea ce înseamnă „democraţie, societate deschisă şi presa liberă”.

„NATO este hotărâtă să ajute ţările din regiune să implementeze reforme”, a punctat el.

Stuart Peach a vorbit la finalul Conferinţei şefilor Apărării din ţările din Balcani pe probleme de cooperare militară, ce a avut loc la Bucureşti.

În acest context, acesta a subliniat că „securitatea şi stabilitatea regionale nu pot exista în izolare”.

Peach a evocat faptul că România împlineşte 15 ani de când a devenit membru NATO.

„România contribuie la securitatea euroatlantică comună, în multe feluri şi în multe locuri. În Balcanii de Vest, în vecinătate, forţele române contribuie la securitatea şi crearea unui mediu sigur în Kosovo. În Afganistan, sute de militari români ajută la stabilizarea ţării – o misiune importantă. În Polonia, militarii români descurajează agresiunea, fiind parte a unui batalion multinaţional, iar aici găzduiţi scutul NATO antirachetă. Suntem o alianţă defensivă. De asemenea, aveţi o contribuţie esenţială la securitatea în Marea Neagră”, a afirmat Peach.

La rândul său, Nicolae Ciucă a vorbit despre temele abordate în cadrul conferinţei. „Agenda forumului a cuprins subiecte legate de modul în care forţele armate ale ţărilor din Balcani lucrează împreună în proiectele comune, pe baza intereselor comune, instruirea în comun a militarilor noştri continuă, cu scopul creşterii nivelului de interoperabilitate”, a spus el.

Te-ar putea interesa și: