Clienţii acestui restaurant din Gelendjik (regiunea Krasnodar, sud-vestul Rusiei, pe coasta rusă a Mării Negre) pot alege între "friptură Obama şi ficat Merkel" sau "Iaţeniuk pe pat american", feluri de mâncare care fac referiri deloc subtile la preşedintele american Barack Obama, la cancelarul german Angela Merkel şi la premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, informează Agerpres.

Clienţii pot fi serviţi cu "John Kerry cu Psaki uscate" – după numele secretarului de stat al SUA, John Kerry, şi a fostei purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Jen Psaki – acest din urmă fel fiind compus din mânzat, ciuperci şi roşii uscate. 

Nici preşedintele ucrainean Petro Poroşenko nu a fost uitat. Există un fel de mâncare compus din roşii, ardei gras şi măsline care poartă denumirea de "Frittata Poroşenko cu Merkel şi Obama". De asemenea, clienţii pot cere "Sarkozy în chiflă franceză", după numele fostului şef al statului francez, Nicolas Sarkozy.

Însă zilele acestea, cea mai în vogă este salata cu o denumire parcă extrasă din actualitatea internaţională: "Criza greacă". 

În compania liderilor occidentali a fost inclus şi ultranaţionalistul rus Vladimir Jirinovski, deputat în Duma de Stat. Printre ingredientele felului de mâncare botezat "A la Jirinovski" se regăsesc limba de vită, limba de iepure şi salată de limba mielului, toate stropite cu un sos din chefir şi suc de portocale. 

Se pare însă că utilizatorii reţelelor sociale ruse nu au apreciat această iniţiativă. "Este clar, decădem", scrie unul dintre ei. "Nebunia escaladează", opinează un altul. Portalul "Bloknot-Krasnodar" titrează: "Mizerie în stare pură". "Oare cum s-ar simţi într-un astfel de restaurant reprezentanţii ţărilor de unde provin politicienii din meniu?", se întreabă cineva pe forumul acestui portal.