Oficialii ruși şi-au exprimat speranţa că vizita lui Mike Pompeo în Rusia va contribui la stabilizarea relaţiilor bilateral dintre cele două state, precum şi la relansarea unui dialog serios referitor la controlul armelor în contextul incertitudinii în domeniul dezarmării, după denunţarea Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) de către cele două ţări, informează Agerpres.ro.

„Prima vizită a secretarului de stat în Rusia este extrem de importantă şi vom încerca să profităm la maximum de viitoarele discuţii pentru a stabiliza cât mai mult dialogul bilateral şi a planifica următorii paşi.”, a declarat ministrul adjunct de Externe rus, Serghei Riabkov.

Conform acestuia, subiectele prioritare la discuţiile între Mike Pompeo şi omologul său rus Serghei Lavrov vor fi Venezuela, Siria şi Ucraina.

„Noi considerăm că în fiecare dintre aceste teme administraţia americană acţionează ignorând interesele noastre (…) sau nu ia în considerare pe deplin ideile şi propunerile Rusiei.”, a afirmat Serghei Riabkov.

Ministrul a subliniat că unul dintre principalele puncte de dezacord vizează situaţia din Venezuela, unde Kremlinul susţine guvernul lui Nicolas Maduro.

„Dialogul este foarte complicat. Poziţiile părţilor sunt diametral opuse, dar indiferent de aceasta noi trebuie să ne folosim de această oportunitate pentru ca principalele noastre evaluări să ajungă la cunoştinţa administraţiei americane.”, a menţionat acesta.

Pompeo şi-a anulat etapa programată la Moscova pentru a efectua o vizită la Bruxelles, de unde va pleca marţi direct la Soci.

Una dintre problemele pe care Rusia doreşte să o abordeze cu Pompeo este incertitudinea provocată de sfârşitul tratatului INF privind eliminarea rachetelor cu rază scurtă şi medie de acţiune.

„Desigur, dacă va fi posibil de luat măsuri concrete pentru reluarea unui dialog substanţial şi, sperăm, intens, acest lucru ar reprezenta în sine un rezultat important al vizitei secretarului de stat la Soci.”, a adăugat Serghei Riabkov.

Deşi Kremlinul nu a confirmat încă, se aşteaptă ca Pompeo să fie primit la Soci de către preşedintele rus Vladimir Putin, după discuţiile cu Serghei Lavrov.