Rusia îşi apără instalaţiile de petrol şi gaze cu sisteme de rachete. Ucraina a intensificat atacurile

Rusia îşi apără instalaţiile de petrol şi gaze cu sisteme de rachete. Ucraina a intensificat atacurile Drone rusești. Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Rusia le-a promis celor mai mari producători de petrol ai țării o protecție militară în urma ultimelor atacuri cu drone împotriva mai multor rafinării sale de petrol de către Ucraina. Un oficial al Ministerului rus al Energiei a declarat, marţi, într-o şedinţă a Parlamentului, că există planuri de apărare a instalaţiilor de petrol şi gaze cu sisteme de rachete.

Rusia îşi apără instalaţiile de petrol şi gaze cu sisteme de rachete

Guvernul rus nu a furnizat nicio estimare oficială a capacității de procesare a petrolului a țării care a fost inactivă ca urmare a atacurilor de o săptămână care, potrivit Ucrainei, au lovit 12 unități situate între 500 și 1000 de kilometri de granița dintre Rusia și Ucraina.

„Lucrăm în comun, inclusiv cu colegii din Garda Naţională Rusă, pentru acoperirea obiectivelor, la instalarea, în consecinţă, a unor sisteme de protecţie precum Pantsir”, a declarat Artiom Verhov, directorul departamentului pentru dezvoltarea industriei gazelor din Ministerul Energiei.

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane, elicopter şi textRusia atacată cu drone. Sursa foto: Volodimir Zelenski-Facebook

Ne puteți urmări și pe Google News

Capacitatea de procesare a petrolului a Rusiei, în dificultate

Analiștii occidentali și comercianții globali, inclusiv Gunvor Energy, au estimat că între 10% și 12% din capacitatea de procesare a petrolului a Rusiei a fost oprită de atacuri.

Ucraina a intensificat atacurile asupra infrastructurii petroliere ruse, lovind numeroase rafinării mari de petrol în încercarea de a paraliza armata Rusiei şi de a reduce avansurile armatei sale.

Capacitatea rusă de rafinare a petrolului închisă în urma atacurilor cu drone din Ucraina din primul trimestru se ridică la aproximativ 4,6 milioane de tone (370.500 de barili pe zi), sau aproximativ 7% din total.

Rusia, atacată de dronele Ucrainei

Ucraina a lansat 35 de drone împotriva unor zone extinse ale Rusiei, declanşând un scurt incendiu la o rafinărie de petrol, vizând Moscova şi întrerupând energia electrică în zonele de graniţă, a anunţat Rusia duminică dimineaţa, ultima zi a votului prezidenţial al ţării, transmite Reuters.

Moscova acuză Kievul de sabotaj electoral prin loviturile din ultimele zile asupra infrastructurii ruse, aceasta fiind una dintre cele mai mari operaţiuni aeriene de pe teritoriul rus de când preşedintele Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei vecine în urmă cu doi ani.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mulţumit forţelor sale militare şi serviciilor de informaţii pentru noile „capacităţi cu rază lungă”, în discursul său video de sâmbătă noapte, fără a menţiona atacurile intensificate raportate din partea forţelor naţiunii sale.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, aeronavă şi text care spune „800крема десантно-штурмова галицька бригада”Rusia atacată cu drone. Sursa foto: Volodimir Zelenski-Facebook

Este de așteptat ca Ucraina să continue cu atacurile

Ministerul rus al Apărării a postat duminică, pe aplicaţia de mesagerie Telegram, că 17 drone au fost distruse peste regiunea Krasnodar din sudul Rusiei, patru peste regiunea Moscova şi restul în alte şase regiuni.

„Dronele au fost neutralizate, dar un incendiu a izbucnit în urma căderii unuia dintre dispozitive”, a declarat sediul operaţional al regiunii Krasnodar.

Incendiul de la rafinăria Slaviansk din Krasnodar a fost stins şi nu au existat victime în urma incendiului, deşi informaţiile preliminare indicau că o persoană a murit în urma unui atac de cord, a spus administraţia.

Nici Rusia nu se lasă mai prejos

Roman Siniagovski, şeful districtului administrativ Slaviansk, a declarat pe Telegram că lucrătorii de la rafinărie au fost evacuaţi şi că nu există nicio ameninţare pentru zonele populate din apropiere din cauza incidentului.

Rafinăria Slaviansk, situată la aproximativ 70 km nord de Krasnodar, procesează aproximativ 4,5 milioane de tone de ţiţei pe an, producând combustibil în principal pentru export, dar vinde şi benzină pe piaţa internă.

În timp ce Rusia se confrunta cu atacuri din Ucraina, armata Kievului a declarat duminică că atacurile aeriene ruse au distrus întreprinderi agricole şi au distrus peste noapte mai multe clădiri industriale în portul Odesa de la Marea Neagră, scrie reuters.com.