Vladimir Putin a crescut într-o locuință împărțită cu alte familii, unde vâna șoareci

Vladimir Putin a crescut într-o locuință împărțită cu alte familii, unde vâna șoareci Vladimir Putin. Sursa foto: Dreamstime.com

Vladimir Putin s-a născut pe 7 octombrie 1952 la Sankt Petersburg, atunci Leningrad. Mama sa Maria Ivanovna Şelomova era muncitoare, iar tatăl Vladimir Spiridonovici era un fost agent al poliției secrete NKVD3.

Vladimir Putin a crescut într-o „kommunalka”

Putin a crescut într-o „kommunalka”, o locuință împărțită cu alte familii, unde vâna șoareci. Într-o zi, a pus la colț un șobolan, care s-a lansat asupra lui și, astfel, a învățat că „nu trebuie să pui niciodată pe cineva la colț”. Viața pe străzile din Leningrad îl învață o altă lecție, pe care ar rezumat-o astfel: „Dacă o bătaie este inevitabilă, lovește primul”.

În 1970, Vladimir Putin s-a înscris la Facultatea de Drept și l-a cunoscut pe profesorul Anatolji Sobchak, care avea să devină mentorul său politic. După absolvirea în 1975, a fost angajat ca agent secret în KGB.

În 1982, Putin s-a căsătorit cu fosta stewardesă Liudmila Skrebneva, de care a divorțat în 2013, iar în 1985 a fost trimis la Dresda, Germania de Est de atunci. Din căsătorie s-au născut două fiice, a căror existență era necunoscută până acum câțiva ani. Cea mai mare, născută în 1985, poartă numele de Maria Vorontsova.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 1998 Boris Elțin l-a numit pe Putin șef al FSB, fostul KGB

A doua, născută un an mai târziu, Katerina Tikhonova. La 12 iunie 1991, Boris Elțin a câștigat primele alegeri prezidențiale din Federația Rusă, creată după prăbușirea URSS. În 1998 l-a numit pe Putin șef al FSB, fostul KGB, iar pe 9 august 1999 prim-ministru. La sfârșitul lunii august 1999, după o serie de atacuri misterioase în diferite blocuri de apartamente atribuite separatiștilor ceceni, Putin a lansat al doilea război cecen.

Rusia devine scena mai multor atacuri ale rebelilor, printre care asediul Teatrului Dubrovka din Moscova, în 2002 și al școlii Beslan, în 2004. La 31 decembrie 1999, Boris Elțin l-a numit pe Putin președinte interimar. După o mega campanie electorală, la 26 martie 2000, Putin a fost ales pentru prima dată președinte al Federației Ruse cu 53,4% din voturi.

Vladimir Putin a revenit la Kremlin la data de 14 martie 2004

Record de candidați: 11. În august 2000, submarinul nuclear Kursk s-a scufundat în Arctic cu 118 persoane la bord. Lui Putin îi iau patru zile să se întoarcă din vacanță. Mama unuia dintre marinari, Nadezhda Tylik, a protestat și a fost anesteziată în fața camerelor de luat vederi. Arestarea magnatului petrolului Mihail Hodorkovski la 25 octombrie 2003 este un mesaj clar pentru toți oligarhii țării să se supună Kremlinului. Hodorkovski a fost grațiat 10 ani mai târziu și de atunci trăiește în exil la Londra.

La 14 martie 2004, preşedintele aflat la final de mandat Vladimir Putin a fost reales cu 71,3% din voturi pentru al doilea şi ultimul mandat consecutiv. La 2 martie 2008, Dmitri Medvedev a fost ales președinte cu 70,3% din voturi. Vladimir Putin, care nu a putut candida pentru al treilea mandat consecutiv, a devenit prim-ministru.

Rusia a organizat primele Jocuri Olimpice de la căderea URSS

În august 2008, Rusia a invadat oficial Georgia pentru a apăra autoproclamata Republică Osetia de Sud și Abhazia. Este anul „rokirovka” sau rocadei: în mijlocul protestelor masive din Piața Bolotnaia, pe 4 martie 2012, Putin s-a întors la Kremlin cu 63,6% din voturi pentru un mandat prelungit la șase ani și l-a numit pe Dmitri Medvedev premier. Și așa a început o nouă represiune împotriva opoziției.

În iarna anului 2014, la Soci, Rusia a organizat primele Jocuri Olimpice de la căderea URSS: un moment de prestigiu internațional regăsit, dar care nu va fi decât de scurtă durată. Protestele din regiunile Donețk și Lugansk, din estul Ucrainei, au marcat începutul războiului din Donbas, între separatiștii pro-ruși și forțele ucrainene, iar la 18 martie 2014 a fost organizat un referendum contestat, care a dus la anexarea Peninsulei Crimeea la Rusia.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoanăVladimir Putin a crescut într-o locuință împărțită cu alte familii, unde vâna șoareci. Sursa foto: Facebook

Încep asasinatele în Rusia

Occidentul a lanseat atunci primele sancțiuni împotriva Moscovei. Pe 27 februarie 2015, opozitorul Boris Nemțov a fost asasinat pe un pod din fața Kremlinului. Este doar unul dintre multele asasinate politice în țară și în străinătate, care marchează puterea lui Putin, de la uciderea Annei Politkovskaia în 2005 până la otrăvirea fatală cu poloniu a lui Alexandr Litvinenko, în 2006.

În septembrie 2015, Rusia a lansat o ofensivă aeriană în Siria în sprijinul președintelui Bashar al-Assad și a câștigat popularitate în Orientul Mijlociu. După ce a respins candidatura adversarului său Aleksei Navalnîi, pe 18 martie 2018 Putin a obținut 76,7% din voturi, un record. Șapte adversari, inclusiv presupusa sa fiică Ksenia Sobchak și „miliardarul comunist” Pavel Grudinin, care s-a clasat pe locul al doilea cu 11,8% din voturi.

În perioada 14 iunie - 15 iulie 2018, Rusia a găzduit Campionatul Mondial de Fotbal, dar mai multe țări occidentale au boicotat inaugurarea din cauza otrăvirii lui Serghei Skripal și a fiicei sale Julia la Salisbury, Marea Britanie. Sub pretextul protejării populațiilor de limbă rusă din Donbas, la 24 februarie 2022, Putin a lansat așa-numita „Operațiune Militară Specială” în Ucraina și a promulgat acasă legi care pedepsesc știrile false și discreditarea forțelor armate, demarând o represiune dură.

Vladimir Putin acuzat de Occident că ar fi în spatele morții lui Aleksei Navalnîi și Evgheni Prigojin

A anexat patru regiuni ucrainene, pe care le ocupă parțial, iar luptele au continuat. Pe 26 iunie 2023, șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declanșat o revoltă împotriva liderilor militari și un marș la Moscova. El s-a predat în schimbul amnistiei, dar două luni mai târziu a murit într-un accident aviatic misterios.

Otrăvit în 2020 și tratat în Germania, Aleksei Navalnîi a fost arestat și condamnat la închisoare la întoarcerea sa în Rusia, în 2021. A murit la vârsta de 47 de ani într-o colonie penală din Arctic, la 16 februarie 2024. După reforma constituțională din 2020 și așa-numita "reducere la zero" a mandatelor, pe 17 martie 2024 Putin candidează pentru al cincilea mandat, al treilea consecutiv, dar va putea candida din nou și în 2030 și va rămâne în funcție până în 2036. La 71 de ani, este deja cel mai longeviv lider rus, după Iosif Stalin, scrie repubblica.it.