Rusia a admis astăzi că Turcia are interese de securitate în nordul Siriei, dar s-a pronunțat pentru o intervenție proporționată a armatei turcești în teritoriul controlat de kurzii sirieni.

Corespondentul Radio România Actualități de la Moscova, Alexandr Beleavschi a transmis:

“Președintele Recep Tayyip Erdoğan va vizita în curând Rusia, el acceptând invitația pe care președintele Vladimir Putin i-a adresat-o în timpul convorbirii telefonice de aseară, convorbire ce a avut loc la inițiativa părții turce.

Kremlinul a precizat că vizita ar putea să aibă loc luna aceasta. Cu puţin timp în urmă, purtătorul de cuvânt al președintelui Erdoğan, İbrahim Kalın, a declarat că data a fost deja stabilită, dar nu o poate dezvălui jurnaliștilor. El a anunțat, însă, că mâine, la Ankara, vor avea loc convorbiri ruso-turce pe tema operațiunii militare a Turciei în Siria, fără a preciza însă nivelul întâlnirii.

Rusia s-a oferit să medieze între Ankara şi Damasc și între Damasc şi kurzii sierieni, dar, după cum a aprecizat astăzi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, o întâlnire la vârf ruso-turco-siriană nu este în discuții.

Accentul în convorbirea Putin-Erdoğan a fost pus pe prevenirea confruntărilor dintre armata turcă și armata guvernamentală a Damascului. Poliția militară rusă patrulează deja linia de contact între forțele turce şi sirieni în districtul Manbij, controlat până în prezent de coaliția americano-kurdă.

Preşedintele Erdoğan a declarat că armata turcă nu își propune să ocupe oraşul Manbij, un oraș cheie nu departe de granița cu Turcia şi Irakul, menționat inițial între obiectivele strategice ale ofensive turce. Potrivit Kremlinului, Putin şi  Erdoğan au confirmat că în final trebuie asigurată integritatea teritoriala a Siriei, se arată în comunicatul Kremlinului.

Vladimir Putin a subliniat, de asemenea, că trebuie prevenit ca de situație să profite teroriștii, inclusiv membrii ISIS, aflați în lagărele din nord-estul Siriei, păzite până acum de formațiunile kurde. Putin a spus că aceştia încearcă deja să evadeze și să pătrundă în țările vecine.

Preşedinţii Putin şi Erdoğan s-au pronunțat, de asemenea, pentru continuarea procesului de reglementare politică a conflictului din Siria și convocarea sub egida ONU a primei reuniuni Comitetului Constituțional Sirian la sfârșitul acestei luni, la Geneva.

Purtătorul de cuvânt al liderului rus, Dmitry Peskov, a declarat astăzi că Moscova respectă dreptul Turciei la asigurarea propriei securități, dar scontează că operațiunea militară a acesteia va fi proporțională necesităților și nu va dăuna reglementării politice. Peskov a declarat, însă, că nu poate spune cât va dura această operațiune.

Referitor la posibila agendă a întâlnirii Putin – Erdoğan, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a menționat ca subiecte centrale asigurarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Siriei şi continuarea luptei împotriva teroriștilor, iar, în paralel, a procesului politic, inclusiv lansarea Comitetului Constituțional.

Serghei Lavrov a reafirmat și el că Rusia recunoaște interesele legitime ale Turciei în ceea ce privește securitatea granițelor sale, dar susține rezolvarea situației pe calea dialogului între Damasc și kurzii sirieni. Acest dialog, a spus Lavrov, a început și dă rezultate concrete. Potrivit Ministerului rus al Apărării, convorbirile între reprezentanții Damascului și kurzilor au la baza aeriana rusa Khmeimim”