Evenimentul Zilei > International > Rusia AVERTIZEAZĂ: Aspirația Ucrainei de a adera la NATO este PERICULOASĂ și pentru poporul ucrainean, și pentru securitatea europeană
Rusia AVERTIZEAZĂ: Aspirația Ucrainei de a adera la NATO este PERICULOASĂ și pentru poporul ucrainean, și pentru securitatea europeană

Rusia AVERTIZEAZĂ: Aspirația Ucrainei de a adera la NATO este PERICULOASĂ și pentru poporul ucrainean, și pentru securitatea europeană

Aspirația Ucrainei de a adera la NATO este periculoasă nu doar pentru poporul ucrainean, pentru că în cadrul lui nu există unitate în această privință, ci și pentru securitatea europeană, a declarat joi șeful diplomației ruse Serghei Lavrov, la postul de televiziune Rossia 1, informează agenția de presă TASS.

"Nu prea înțeleg de ce analiștii noștri spun: bine, au adoptat ei (ucrainenii) legea, au renunțat la statutul de țară nealiniată, au declarat că vor adera la NATO, dar că pentru a înainta oficial cerere, pentru a-și pregăti statul, sistemul, sistemul de apărare a ordinii publice și cel militar, vor fi necesari cel puțin 6 ani. Adică, logica este următoarea: (Ucraina) va adera, însă nu prea curând. Acesta este un mod total eronat de analizare a situației", a spus Lavrov, catalogând astfel de afirmații ale analiștilor drept "provocări".

"Ne-am semnat cu toții, în cadrul OSCE, ca și în cadrul Consiliului NATO-Rusia, în dreptul principiului privind nedelimitarea securității. Atunci când nimeni nu-și asigură securitatea în detrimentul securității altora, când nimeni nu are voie să modifice liniile de demarcație care au fost moștenite din vremurile 'războiului rece'. Dimpotrivă, în cadrul OSCE s-a trasat sarcina ștergerii acestor linii de demarcație. Din păcate, ele se mențin", a constatat ministrul afacerilor externe al Rusiei.

Pe de altă parte, Serghei Lavrov și-a exprimat convingerea că sancțiunile Occidentului nu vor putea să-i doboare pe ruși, ci, dimpotrivă, actuala situație ar putea duce chiar la modernizarea economiei ruse, informează RIA Novosti.

"Nu ne-am umilit și nu ne vom umili. Este o naivitate absolută să crezi, după cum cred unii, că dacă vor introduce sancțiuni pentru vreo câteva luni, o jumătate de an, rușii vor fi doborâți", a declarat șeful diplomației ruse în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Rossia 1.

În opinia lui Lavrov, actuala situație ar putea duce chiar la o modernizare a economiei Rusiei. "În mare măsură, această situație este legată nu doar de factori externi, ci și de necesitatea de a moderniza economia Rusiei", a declarat Serghei Lavrov.

Țările occidentale au introdus, începând din martie, mai multe serii de sancțiuni împotriva unor politicieni, oameni de afaceri și companii din Rusia, ca urmare a poziției Moscovei în ceea ce privește criza din Ucraina. Cel mai recent val de sancțiuni a avut loc în decembrie, când președintele SUA, Barack Obama, a anunțat extinderea acestora și asupra Crimeii.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: