Rusia pregăteşte o campanie masivă de vaccinare împotriva noului coronavirus, în luna octombrie. Testele clinice ale vaccinului au fost finalizate, iar acum se pregăteşte documentaţia pentru înregistrarea noului vaccin – spun autorităţile.

Vaccinul rusesc a fost produs de experţii de la Institutul de Cercetări Epidemiologice şi Microbiologice „Gamaleia”, din Moscova. Informaţiile privind finalizarea vaccinului provin din presa rusă, care preia un anunţ al ministrului sănătăţii, Mikhail Murashko. El a spus că vaccinul va primi aprobările interne ruse, luna aceasta, şi că primii vaccinaţi vor fi doctorii şi profesorii.

Vaccinul este bazat pe un vector de tip adenovirus.

În lume se lucrează acum la peste 100 de posibile vaccinuri anti-COVID-19, cel puţin 4 dintre ele se află în faza a treia de testare pe om, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – 3 în China şi unul în Marea Britanie.

Reuters comentează însă că viteza cu care Rusia pregăteşte acest vaccin a generat neîncredere, pentru că a apărut întrebarea, ca nu cumva Moscova pune prestigiul naţional înaintea ştiinţei şi a siguranţei.

Imunologul şef al Statelor Unite, Anthony Fauci, a exprimat îndoieli, ieri, în Congres, cu privire la vaccinurile dezvoltate de Rusia şi de China. Este însă o competiţie dură în lume pentru dezvoltarea unui vaccin, în afară de imunizarea propriei populaţii, ţara care îl găseşte prima va avea un avantaj strategic şi financiar în negocierile cu alte ţări şi va da şi o uriaşă lovitură de imagine. Să nu uităm însă, că cele mai optimiste estimări ale experţilor vorbesc despre o posibilă soluţie abia în anul 2021.

Sursa: Rador