Surprinzător sau nu, din studiul Savills reiese că Moscova numără mai mulți miliardari decât capitala Marii Britanii, până acum renumită pentru aglomerarea marilor avuți ai lumii. Potrivit acestui studiu, Moscova se află pe locul trei în lume privind numărul de miliardari: 71. Pe locul doi se află Hong-Kong (79 de miliardari) iar în top se află New York, cu 85 de miliardari, scrie Moscow Times. Următoarele locuri sunt ocupate de Beijing, cu 61 de miliardari și apoi Londra cu „doar” 55 de miliardari.

Potrivit studiului citat, majoritatea miliardarilor sunt bărbați (83%) și căsătoriși (89%). În medie, ei au trei copii și majoritatea au un pașaport american. De altfel, Statele Unite se află în fruntea țărilor unde trăiesc cei mai mulți miliardari: aici trăiesc 28% din marii avuți ai lumii.
Numărul miliardarilor din Moscova este mare, cu toate că metropola rusă, alături de Sankt-Petersburg, sunt printre cele mai poluate orașe din Rusia, potrivit unui studiu Greenpeace Rusia. Cele două metropole sunt afectate în special de o puternică concentrație de dioxid de azot (NO2), adică de particule toxice eliberate din combustia motoarelor diesel.

De altfel, probleme de mediu precum poluarea aerului, gropile de gunoi și o uzină ce fabrică ambalaje din plastic au fost la originea unor mari proteste în Moscova, în cursul acestui an. Potrivit unui sondaj public, o majoritate covârșitoare a rușilor este preocupată de calitatea mediului și jumătate din ruși nu sunt mulțumiți de situația de mediu din regiunile în care locuiesc.

Potrivit Greenpeace, aerul din Moscova prezintă cel mai mare nivel de NO2 din 15 orașe incluse în acest studiu, pentru care au fost folosite imagini din satelit, în perioada mai 2018-mai 2019.

Sankt-Petersburg și orașul minier Celiabinsk sunt la egalitate pe locul doi cu mai mult de jumătate din concentrația de dioxid de azot din Moscova.
„Moscova și Sankt-Petersburg sunt cele mai poluate în special din cauza transportului și industriei”, a declarat Rashid Alimov, responsabil al programului energetic al Greenpeace Rusia. Specialiștii asociază poluarea cu NO2 cu boli ca diabetul, accidentele vasculare cerebrale și astmul.