Până să ne lămurim ce urmăresc, deși o idee ne-am format, iată că rușii anunță desfăşurarea de sisteme de apărare antiaeriană de ultimă generaţie S-400 și în arhipelagul Novaia Zemlea, din Arctica. Vorbim despre o regiune strategică, în care Moscova și-a tot întărit prezența militară (și nu numai) de câțiva ani încoace. Se știe că Rusia a ridicat o infrastructură militară de ultimă generație în Arctica, unde dispune de mai multe aerodromuri și baze moderne care pot funcţia autonom. Sisteme de rachetă S-400, cele mai moderne și puternice în clipa de față, sunt deja desfăşurate în aproape toată regiunea Arcticii, în regiunile Murmansk şi Arhanghelsk, precum şi în Republica Iacutia! Practic, zona Arctică a fost deja anexată de Kremlin, la fel cum a procedat cu peninsula Crimeea!

Flota de Nord a Federației Ruse a anunțat înlocuirea S-300 cu puternicul sistem S-400 în arhipelagul situat între Mările Barenț şi Kara. „Trecerea la noile rachete S-400 sporeşte în mod semnificativ controlul în zonă asupra spaţiului aerian al Arctici de către armata rusă”, subliniază Flota de Nord într-un comunicat.

Interesele Moscovei

Dincolo de vastele rezerve de hidrocarburi care se regăsesc în Arctica, regiunea suscită interesul Rusiei și datorită trecerii Nord-Est pe care Moscova speră să o exploateze pe viitor, drept marea rută comercială ce va lega Europa de Asia. Această rută maritimă, devenită mai practicabilă ca urmare a topirii ghețarilor în urma încălzirii climatice globale, este de așteptat să joace un rol major în schimburile internaţionale viitoare.

De exemplu, nu mai departe de luna kulie, colosul Novatek, al doilea furnizor de gaze al Rusiei, după Gazprom, a anunţat stabilirea unor noi recorduri de viteză în traversarea Arcticii, reușind să livreze gaz în China în numai 16 zile! Este la jumătate din timpul necesar pe ruta tradiţională, via Canalul de Suez.

Mai mult, la sfârşitul lui august, ca să ajute la dezvoltarea economică a regiunii Arcticii, Rusia a lansat prima centrală nucleară plutitoare din lume. „Akademik Lomonosov” este menită să alimenteze platformele petroliere din regiune.