Evenimentul Zilei > International > Rusia amenință direct SUA și NATO: ”Vom reacționa”
Rusia amenință direct SUA și NATO: ”Vom reacționa”

Rusia amenință direct SUA și NATO: ”Vom reacționa”

Rusia va adopta măsuri de răspuns la exerciţiul Defender-Europe 20 planificat în primăvară în Europa. Declarația îi aparține ministrului de externe rus, Serghei Lavrov, și a fost făcută într-o întâlnire cu echipa redacţională a publicației Rossiiskaia Gazeta, potrivit agenţiei de presă TASS.

”Bineînţeles, vom reacţiona”, a spus şeful diplomaţiei ruse, întrebat dacă Moscova va reacţiona în vreun fel la exercițiile comune ale SUA și NATO în Europa. ”Nu putem ignora procesele care provoacă o mare îngrijorare, dar vom răspunde într-o astfel de manieră încât aceasta să nu creeze riscuri inutile”, a adăugat ministrul rus.

În opinia sa, astfel de exerciţii sunt ”total nejustificate”, iar organizatorii lor ”doresc să provoace măsuri de ripostă pentru ca tensiunile să escaladeze în continuare”. Lavrov a atras atenţia că exerciţiile Defender-Europe 20 au fost declarate ca fiind americane, cu invitarea partenerilor din NATO. El a subliniat că toate măsurile de răspuns luate de Rusia se vor desfăşura pe teritoriul ei şi nu pe teritoriul altor ţări.

Exerciţiile Defender 2020, care vor avea loc în lunile mai şi iunie ale acestui an, vor fi cele mai mari manevre americane din ultimii 25 de ani în Europa. Un număr de 37.000 de militari soldaţi din 18 ţări urmează să participe la aceste manevre tactice, care se vor desfăşura în special în Germania, Polonia şi ţările baltice. În acest context, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dat asigurări luni că exerciţiul Defender-Europe 20, nu vizează Rusia.

Sursa: Agerpres