Statul român trebuie să rămână acționar majoritar la Portul Constanța, și nu să păstreze doar o treime din acțiuni, așa cum a propus Guvernul, este de părere Ioan Rus. „Eu cred că e necesar (ca statul n.r.) să aibă cincizeci plus una din acțiunile administrării portului. Ăsta trebuie să fie apanajul statului. În rest, că vom da comunităţii din Constanţa, că vom scoate pe bursă un număr de acţiuni, că vor veni alţi acţionari care să inducă o şi mai mare competitivitate a celor care administrează, este neesenţial”, a spus Ioan Rus în cadrul unei emisiuni difuzate de Realitatea TV.

Pentru a rămâne proprietate de stat, Primăria Constanța ar trebui să primească un pachet mai mic de acțiuni, decât s-a propus până acum, sau ca un procent mai redus de acțiuni să fie listat.

Rus a ținut să precizeze însă că nu primarul Constanței, Radu Mazăre, ar fi făcut presiuni pentru ca primăria să dețină o parte mai importantă din Port. „Radu Mazăre nu a cerut nimic și nu i s-a dat nimic, niciodată. Noi să nu confundăm tot timpul Primăria municipiului Constanța, consiliul local al municipiului cu Radu Mazăre. S-a pus problema, comunitatea constănţeană a cerut să i se dea încă nişte procente, să participe mai activ la administrarea portului. Dar nu Radu Mazăre”, a mai spus ministrul Transporturilor.

Proteste de amploare

Decizia autorităților de a crește controlul primăriei asupra portului a generat proteste în rândul sindicatelor portuare și oamenilor de afaceri, care considerau că statul trebuie să rămână proprietarul portului, un obiectiv strategic. Fostul ministru al Transporturilor, Dan Șova, rămăsese însă neclintit în decizia de a ceda un pachet de acțiuni către primăria Constanța. În prezent, Transporturile dețin 60% din Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Fondul Proprietatea – 20%, iar Primăria Constanța tot 20%.