Ruptură în coaliţie? ALDE, APEL către Guvern. „Mărul discordiei”, numărul de locuri din universități
Editura Evenimentul si Capital

Ruptură în coaliţie? ALDE, APEL către Guvern. „Mărul discordiei”, numărul de locuri din universități

Autor: | | 0 Comentarii | 755 Vizualizari

Ruptură în coaliție? Este întrebarea acestora zile, după ce în spațiul public a apărut informația, neconfirmată până acum, destrămării coaliției PSD-ALDE. Vicepreşedintele ALDE Steluţa Cătăniciu a făcut însă un apel duminică către ministrul Educaţiei Naţionale Valentin Popa căruia îi cere să îşi reconsidere poziţia cu privire la scăderea numărului de locuri bugetate din marile universităţi din România.

”Ca parlamentar, membru al coaliţiei de guvernare şi mai ales în calitate de deputat de Cluj, vă scriu pentru a vă transmite nemulţumirea profesorilor din Universitatea Babeş-Bolyai, a studenţilor şi a întregii comunităţi clujene, ca reacţie la modalitatea de repartizare a locurilor bugetate din învăţământul superior. În urma deciziei pe care aţi luat-o, nu doar UBB Cluj, ci şi alte universităţi renumite şi-au exprimat nemulţumirea în privinţa algoritmilor folosiţi pentru a decide aceste scăderi care contravin unor norme prea bine cunoscute în mediul academic românesc şi internaţional”, a spus Cătăniciu, potrivit mediafax.ro.

Coaliţia PSD–ALDE SE DESTRAMĂ? Reacţii importante despre ceea ce ar putea fi ŞOCUL ANULUI în politică

Mai exact, deputatul ALDE mai spune că, în cazul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj , au fost reduse 277 de locuri bugetate pentru anul universitar 2018-2019.

“Nivelul de excelenţă al UBB a ajutat Clujul să atragă o multitudine de investitori, din varii domenii de activitate, având un aport însemnat în dezvoltarea economiei locale. În consecinţă, aceste tăieri nu doar că afectează mediul academic clujean, dar pun o amprentă negativă asupra întregului oraş - considerat pol naţional de creştere, menit să asigure suport de dezvoltare pentru întreaga regiune de Nord - Vest a ţării”, mai spune Cătăniciu.

Ce îi cere deputatul ALDE lui Valentin Popa

Deputatul ALDE îi cere lui Valentin Popa să îşi reconsidere poziţia faţă de tăierea locurilor bugetare, argumentând că România deţine printre cele mai mici procente de oameni educaţi în universitate, comparativ cu restul UE, iar universităţile româneşti încă se luptă să se impună în topul primelor 500 universităţi ale lumii.

Ministrul Educaţiei Valentin Popa a precizat recent faptul că sunt alocate 5.000 de locuri pentru domeniile prioritare, 3.000 de locuri pentru absolvenţii de liceu din mediul rural şi alte 1.000 de locuri pentru formarea cadrelor didactice. Potrivit ministrului Educaţiei, universităţile tradiţionale pierd 144 de locuri bugetate din peste 17.500 pentru licenţă, 700 pentru master şi aproximativ 80 de locuri la doctorat.

Popa a mai spus că alocarea locurilor la universităţi nu s-a făcut pe criterii politice, precizând că repartizarea actuală este una preliminară, cea definitivă urmând să aibă loc în toamnă.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate