Evenimentul Zilei > Social > Ruptură Cîmpeanu – Vlad Voiculescu. Ce se întâmplă cu elevii și profesorii
Ruptură Cîmpeanu – Vlad Voiculescu. Ce se întâmplă cu elevii și profesorii

Ruptură Cîmpeanu – Vlad Voiculescu. Ce se întâmplă cu elevii și profesorii

Disputa dintre Ministerul Sănătății și Ministerul Educației pe tema testelor din școli continuă.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a revenit duminică cu precizări, la Digi24, pe tema testelor din școli. Anterior secretarul de stat Andreea Moldovan a corectat cifrele prezentate de ministrul Educației în privința testelor achiziționate și folosite mult prea puțin în școli. Ea a mai a explicat că testele de salivă solicitate de ministrul Educației nu sunt de calitate și nu se lucrează deocamdată cu ele. În replică, Sorin Cîmpeanu a anunțat că va propune să se renunțe la criteriul testării elevilor în școli de ce va stabili în ce condiții se redeschide învățământul față în față.

Cîmpeanu a cerut din nou Ministerului Sănătății să achiziționeze teste salivare, non-invazive

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmase, duminică, într-o postare pe Facebook, că în cele 8 săptămâni de şcoală (începând din 8 februarie), au fost folosite mai puţin de 2% din numărul total de teste antigen rapide destinate testării în şcoli. „Un insucces major”, în opinia sa. El a arătat că una dintre cauze ar putea fi faptul că părinții le consideră invazive. Demnitarul a cerut din nou Ministerului Sănătății să achiziționeze teste salivare, non-invazive, pentru școli.

În replică, într-o conferință de presă, secretarul de stat Andreea Moldovan a spus că numărul de teste folosite până în prezent în școli este de 26-27.000, ceea ce „nu este neglijabil”. În privința testelor pe bază de salivă, medicul a spus că ele implică un risc, pentru că pot da rezultate negative și un fals sentiment de siguranță. „Practic, e un test care, deocamdată, nu e în metodologia de lucru a INSP, după care ne pliem toți. Când aceste teste vor fi de o calitate superioară, corespunzătoare, va fi un pas înainte pentru o testarea mai plăcută”, a punctat Andreea Moldovan.

Aproape 50% din cadrele didactice s-au vaccinat anti-Covid

„Noi ne bazăm pe opiniile specialiștilor din sănătate și vom propune, din partea Ministerului Educației, să se respecte doar 3 condiții pentru redeschiderea tuturor școlilor cu prezență fizică. Mai exact: respectarea regulilor (distanță, mască, măsuri de igienă și aerisirea spațiilor); a doua condiție este vaccinarea personalului didactic și la acest moment avem aproape 150.000 de angajați vaccinați, aproape 50 la sută, e o condiție îndeplinită și sperăm, facem tot posibilul să promovăm importanța vaccinării în rândul personalului din școli; și a treia condiție rămâne aceea a confirmării ipotezelor epidemiologilor, conform cărora, după un vârf pe care îl vom atinge cu privire la rata de infectare în aprilie, va urma un trend descendent”, a detaliat Sorin Cîmpeanu.

”Pentru educație este important să reluăm activitatea în școli cu prezență fizică”

„Dacă Ministerul Sănătății, care repet, are deplină competență să se pronunțe, spune că (testele) sunt non-invazive, atunci noi la Ministerul Educației luăm act de acest lucru și eliminăm această condiție, care este strict o condiție sanitară, nu ține de educație. Pentru educație este important să reluăm activitatea în școli cu prezență fizică”, a mai subliniat ministrul Educației.

În data de 4 mai urmează să se revină la școală conform scenariilor verde, galben, roșu, care țin cont de rata de infectare la mia de locuitori dintr-o localitate.