Evenimentul Zilei > EVZ Special > Rugulamentul sclavul în fața jupânului din pușcărie. Trebuie să-i încălzească apa și să-i prepare alcool din bomboane. ROMÂNI în ROBIEi
Rugulamentul sclavul în fața jupânului din pușcărie. Trebuie să-i încălzească apa și să-i prepare alcool din bomboane. ROMÂNI în ROBIEi

Rugulamentul sclavul în fața jupânului din pușcărie. Trebuie să-i încălzească apa și să-i prepare alcool din bomboane. ROMÂNI în ROBIEi

Ca o lume paralelă, cu propriile reguli, societatea de după gratii este așezată pe clase de putere. Cei mai slabi se numesc sclavi sau nepoți, cei mai puternici sunt jupâni

Clasele sociale din penitenciar au următoarea piramidă din vârf: jupân, smecher, impresie şi nepot. Una dintre pușcăriile unde aceste grupări sunt împărțite cel mai bine este la Giurgiu, clanurile din interior sunt așa de puternice și de bine împărțite, încât în biroul conducerii este o schemă a închisorii, fiecărui clan acordându-i-se un perimetru colarat diferit.

Nepoții care mai sunt denumiți și sclavi sunt deținuții care nu fac parte din clanuri, care nu au bani ca sa-și cumpere protecția unei grupări și care trebuie să aibă mereu grijă să nu supere vreun jupân pentru a ajunge cu ochiul umflat sau cu dinții sparți.

Din mărtruiile culese de la deținuții din penitenciare în timpul reportajelor realizate de "Evenimentul zilei" și din discuțiile purtate cu deținuți eliberați și cu reprezentanți ai ONG-urilor din domeniu, reiese că aceștia trebuie să respecte un set de reguli impuse de jupâni.

  • Sclavii trebuie să țină telefonul sau tableta jupânilor sau ale șmecherilor. În cazul unui control al gardienilor, sclavii trebuie să suțină că telefonul este al lor și așa îi scapă pe jupâni de eventuale sancțiuni.
  • Pachetele primite de afară în care se introduc telefoane, bani, droguri sau arme albe sunt aduse sclavilor, chiar dacă sunt destinate jupânilor sau șmecherilor. Din nou, în caz că telefonul este descoperit, sancțiunea este a sclavului.
  • Trebuie să salute mereu jupânii și șmecherii atunci când trec pe lângă aceștia și apoi să lase capul în pământ.
  • Dacă sclavii  stau la coadă la magazin, trebuie să se dea la o parte din fața jupânului dacă acesta cere acest lucru.
  • Trebuie să aibă grijă să-i încălzească apă caldă jupânului la reșoul din celulă.
  • Trebuie să curețe adidașii jupânului și chiar al întregului clan, dacă i se impune acest lucru.
  • Dacă primește țigări sau mâncare de acasă, trebuie să i le dea jupânului dacă i se cere acest lucru.
  • Trebuie să se ocupe, alături de deținuții denumiți “impresie” în fabricarea alcoolului din celule. Acesta este realizat din fermentarea zahărului, bomboanelor şi fructelor.
  • Să facă un cadou jupânului de ziua acestuia. De obicei este vorba de un obiect de îmbrăcăminte sau de un pachet de țigări.
  • Să nu fie pârâcios și să raporteze gardienilor de bătăile sau amenințările pe care le suportă

Reamintim că The Walk Free Foundation estimează că în România sunt 22.600 de persoane care trăiesc într-o formă apropiată de sclavie.