Rudele unei fetiţe ucise la Maternitatea Giuleşti n-au primit nici acum oficial vestea

Rudele unei fetiţe ucise la Maternitatea Giuleşti n-au primit nici acum oficial vestea

Mădălina Arcudeanu, mamă la doar 16 ani, şi-a ţinut în braţe fetiţa de două ori. Ultima dată, luni după-amiază, când viaţa părea încă bună şi răbdătoare. Copilul se născuse joia trecută, după 37 de săptămâni de sarcină.

Deşi avea mai mult de trei kilograme, făcuse icter şi a avut nevoie de perfuzii pentru câteva zile.

Luni dădea semne de însănătoşire. Avea deja certificat de naştere, o chema Georgeta Mihaela. Au stat împreună vreo 20 de minute cu totul. Mama a trebuit să meargă la ea în salon, iar copilul a fost aşezat în incubator, lângă ceilalţi. N-a trecut nici un sfert de oră şi s-a auzit o bubuitură.

Din camera de reanimare a început să iasă fum, s-a iscat agitaţie, şi secundele au început să curgă mai repede. Soţul uneia dintre femei a încercat să intre, dar uşa era încuiată. Până la urmă, împreună cu un doctor, a spart uşa şi a intrat.

Sub fumul gros erau copii care plângeau, copii cât palma. Mădălina a ieşit din salon, odată cu celelalte mămici. A văzut pamperşi arşi şi pătuţul distrus. Copiii nu mai erau acolo. În haosul acelor ceasuri, tatăl copilului a aflat de la un cadru medical că fiica sa ar fi fost dusă la Spitalul "Filantropia". Mai târziu s-a aflat că micuţa era de fapt la "Grigore Alexandrescu".

Cei de la spital i-au spus tatălui că toţi copiii care sunt în viaţă au sub trei kilograme, deci Georgeta Mihaela nu putea fi printre ei. Pe la ora 22.00, a venit o doctoriţă şi i-a zis Mădălinei, în treacăt: "Fetiţa ta e moartă".

Până ieri după-amiază nu venise însă vreo informare oficială, tipică într-o astfel de situaţie, cu toate că prin faţa Mădălinei s-au tot perindat autorităţile.

Mămicile aflate în stare de şoc au fost purtate doar, în tăcere, dintr-un spital în altul. "De la Giuleşti au dus-o la Malaxa, la Caritas şi apoi aici, la Cantacuzino. Ieri mă sunase cineva să întrebe unde suntem şi nu mai ştiam ce să-i zic", povesteşte Mariana Arcudeanu, mama Mădălinei.

"Au trecut ieri pe aici să facă acele teste ADN, să identifice copiii, dar nimeni n-a putut să ne dea vreo veste. Ea e un copil, dar puteau să-mi spună măcar mie. Eu încerc s-o liniştesc, îi spun că Dumnezeu a vrut s-o ia la el", mai spune Mariana Arcudeanu.

Nu crede în sprijinul promis miercuri de reprezentanţii guvernului, atâta vreme cât autorităţile n-au arătat acest semn de minimum respect faţă de familiile aflate în suferinţă.

În momentul de faţă, Mădălina vrea doar să se întoarcă mai repede acasă, în comuna Cosoba din judeţul Giurgiu şi să ia viaţa de la capăt. Oricum, aici, în spital, nu mai poate sta: sunt multe femei care-şi ţin copiii în braţe şi asta îi face rău.

Joaca de-a viaţa şi de-a moartea cu rudele

O altă familie a trecut ieri prin clipe de groază, în haosul instaurat după incident. Andrei Dragomirescu, tatăl unuia dintre copiii internaţi la Spitalul "Grigore Alexandrescu", a fost înştiinţat de dimineaţă de ofiţeri ai Poliţiei Capitalei că băieţelul său - transferat acolo luni seară, alături de alţi şase copii - a murit. Aşa că bărbatul a mers la Maternitatea Giuleşti pentru a ridica certificatul de naştere al micuţului. Ulterior, avea să afle însă că fiul său este în viaţă.

S-a întâmplat în jurul prânzului, când preotul Spitalului "Grigore Alexandrescu" a anunţat că vizitase copilul cu câteva minute în urmă şi că acesta era în viaţă, dar în stare critică.

Andrei Dragomirescu este decis să-i dea în judecată pe cei responsabili de această confuzie, însă tot ce-şi doreşte în momentul de faţă este ca starea fiului său să se îmbunătăţească. Tot ieri-dimineaţă, bărbatul a mai spus că a dat bani asistentelor şi personalului auxiliar de fie care dată când el sau rudele sale voiau să-l vadă pe micuţ.

Printre persoanele care au primit bani s-ar fi numărat, spune Andrei Dragomirescu, şi Florentina Cârstea, cea care se ocupa de bebeluşii din Secţia de Terapie Intensivă atunci când s-a produs explozia de la Maternitatea Giuleşti. Totodată, bărbatul a precizat că a fost nevoit să cumpere chiar şi ustensile medicale pentru îngrijirea copilului.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, comisarul Christian Ciocan, a declarat pentru Mediafax că nu a făcut şi nu va face nicio declaraţie referitoare la incidentul de la Maternitatea Giuleşti.

"Vreau să ştiu cine o să răspundă pentru ce s-a întâmplat în acel spital. Asta, în afară de asistentele care vor face, poate, un an sau doi de închisoare." MARIANA ARCUDEANU, bunica unuia dintre copiii morţi

MEDICI REZERVAŢI

"Copiii arşi pot muri în orice secundă"

Ramona Dragomir

Starea celor şapte copii arşi la secţia de Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti este staţionară, dar gravă. "Ei sunt într-un şoc profund, post convulsional. Copiii pierd litri de substanţe din interiorul organismului pe care noi trebuie să le refacem de fiecare dată. Într-o oră pot pierde mai mult lichid decât în jumătate de zi. Atunci trebuie să fii acolo şi să-i dai tot ce-i trebuie să depăşească momentul. În permanenţă trebuie să interac ţionăm cu organismul şi posibi lităţile copiilor de a reacţiona. Copiii arşi pot muri în orice secundă" , a explicat profesorul Dan Enescu, directorul Spitalului "Grigore Alexandrescu".

Micuţii cântăresc între unu şi două kilograme, iar dacă vor reuşi să treacă de momentele critice şi vor supravieţui vor avea sechele tegumentare (cicatrice), dar nu foarte grave.

"Dacă vor scăpa, este posibil să se vadă foarte puţin, pentru că au o capacitate de regenerare foarte mare. Rănile superficiale au dispărut, iar cele puţin mai profunde s-au superficializat", descrie situaţia Dan Enescu.

Ieri-dimineaţă a venit la Bucureşti şi o echipă din Israel, formată din doi medici (chirurg plastician şi neonatolog) şi o asistentă. Aceştia au venit din solidaritate, să ajute în caz de nevoie, dar au plecat pentru că au constatat că nu este nevoie de un ajutor suplimentar, iar echipele medicale româneşti fac faţă situaţiei.

Doctorii israelieni: "Nu cred că aveţi nevoie de noi"

"Am venit pentru a ne consulta şi pentru o a doua opinie. Am adus echipamente suplimentare în cazul în care am fi avut nevoie de ceva. Am văzut copiii, însă nu cred că aveţi nevoie de noi. Dacă ar fi fost nevoie am mai fi rămas, dar copiii sunt pe mâini bune", a spus Haik Josef, chirurg plastician de la Tel Aviv.

Ieri, în Capitală au apărut probleme din cauza faptului că prematurii nu mai au unde să fie transportaţi după închiderea Maternităţii Giuleşti. "În cazul sarcinilor normale, nu sunt probleme. Probleme sunt acolo unde e risc de naştere prematură pentru că aproape toate incubatoarele sunt ocupate", a spus şeful Administraţiei Spitalelor Bucureşti, Mariu Savu.

Ne puteți urmări și pe Google News