“Prin această stație de uscare, care este modernă, flexibilă și foarte versatilă putem crește calitatea gazelor pe care le furnizăm în sistemul de transport. Prin intermediul stației de comprimare și uscare am crescut creșterea capacității de înmagazinare a depozitului, de la 800 de milioane de Nmc (normal metri cubi) la 950 de milioane Nmc/ciclu, capacitatea de extracție de la 6 la 9 milioane de Nmc/zi și capacitatea de injecție de la 3,6 la 6 milioane Nmc”, a declarat directorul general al Romgaz, Virgil Metea, la festivitatea de inaugurare a obiectivului, transmite Agerpres.

Astfel, România poate înmagazina 3,3 miliarde Nmc/ciclu. Prefectul județului Mureș, Lucian Goga, a afirmat că această investiție nu este întâmplătoare, fiind realizată în primul loc din România în care s-a făcut exploatarea gazelor naturale în 1909, “la Sărmaș, unde acest zăcământ a fost considerat fabulos și cel mai mare din lume”.

De asemenea, conform prefectului de Mureș, Sărmașul și Sărmășelul au mai înregistrat o premieră europeană, în sensul că prima conductă de transport gaze naturale de la nivel european s-a realizat în 1919 între Sărmașu-Turda, pe 55 de kilometri, iar în 1928 aici s-a realizat primul depozit de înmagazinare a gazelor naturale.

Pe lângă funcția de acoperire a vârfurilor de consum ale gazelor în anotimpul friguros, depozitele de gaze au și rolul strategic de a asigura furnizarea de gaze în cazuri extraordinare (calamități naturale, cutremure sau alte evenimente neprevăzute, inclusiv întreruperi accidentale ale producției curente sau ale furnizării de gaze naturale din import).