Românul care a fost mutilat atunci și care a rămas paralizat, Mihăilă Cofariu, și-a iertat agresorul. Pe timpul mandatului său, Emil Constantinescu, la cererea UDMR, a decis să-l grațieze pe Pal Cseresznyes, unul dintre maghiarii care l-au maltratat și mutilat pe Mihailă Cofariu. Înainte de a semna decretul, președintele l-a sunat pe Cofariu să-i ceară acordul. Acesta i-a spus că și-a iertat agresorul.

În ceea ce privește victimele de etnie maghiară, acestea sunt reprezentate de László Tőkés, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), avocatul Előd Kincses, martorul cheie al evenimentelor din Târgu Mureş şi Gabriella Menyhárt, avocat.

Avocata Gabriella Menyhárt a declarat, în calitate de împuternicită a familiei scriitorului András Sütő, orbit în conflictul etnic din Târgu Mureş, şi a familiilor a trei victime decedate în confruntări, că s-a adresat, anul trecut, Parchetului
Militar, solicitând anchetarea celor care se fac vinovaţi de crime împotriva umanităţii prin luarea unor decizii politice, care au declanşat evenimentele din “Martie negru”, scrie agenția ungară MTI.

Potrivit celor trei, în urma conflictului sângeros din Tîrgu Mureș, a urmat un val de emigrare în urma căruia maghiarii au ajuns în minoritate, ei reprezentând doar 43% din populaţia oraşului.

 

Te-ar putea interesa și: