Căutat de justiţie în România, bărbatul îşi găsise refugiu în Franţa într-o casă rurală din departamentul Seine-et-Marne. Pentru arestarea lui au fost mobilizate Brigăzile de cercetare şi intervenţie din Creil şi Lille.

Individul de 45 de ani era căutat din autorităţile române, fiind suspectat de omucidere cu armă de foc, comisă la 9 martie în Bacău. El era cunoscut şi de serviciile de poliţie române pentru ameninţări şi extorcări de fonduri prin violenţă.

În 21 mai, România semnalase Franţei posibila prezenţă a unui individ urmărit de poliţia română în Hexagon. Anchetatorii poliţiei judiciare din Creil l-au localizat într-o casă din Creil. Intervenţia a avut loc a doua zi după emiterea mandatului de reţinere european.

La percheziţie, poliţia a confiscat peste 30.000 de euro, trei telefoane mobile şi o armă de calibru de 9 mm, similară celei utilizate în crima din România.

Individul a fost prezentat Curţii de apel din Amiens şi încarcerat în aşteptarea extrădării sale.

Iulian Cezar Oancea, un tânăr de 21 de ani, a fost împuşcat mortal în cap, la începutul lunii martie cu patru focuri de armă, în scara unui bloc din municipiul Bacău. În trecut, Oancea fusese condamnat pentru infracţiuni informatice, dar nu sunt date publice referitoare la motivul pentru care acesta a fost ucis.

Cezar Oancea a fost trimis în judecată la începutul anului 2019, pentru fapte comise în perioada 2013-2015, atunci când hacker-ul avea 12-14 ani. Atunci el a reușit să spargă conturi bancare furând în jur de 100.000 de euro.

Mass media din România informează că atacatorul este, de fapt, recidivist

Ştefan Achim că ar fi împuşcat și un alt bărbat, în Capitală, din cauza unei datorii

„Am împrumutat de la un fost luptător în Legiunea Străină, Ştefan Achim, 10.000 de euro şi nu am mai avut să îi dau înapoi.

Ne cunoaştem bine, a crescut sub ochii mei şi a venit de multe ori la mine în casă. (…) În loc să vină frumos, la poartă, să îmi ceară banii, m-a atacat pe stradă.

M-a urmărit cu maşina şi, când am ajuns într-un loc ferit, unde nu erau nici martori, nici camere de supraveghere, m-a atacat. A tras cu pistolul în mine şi, fiindcă nu m-a doborât, m-a lovit cu ranga. În spatele maşinii lui mai era o maşină plină cu interlopi, gata să intervină dacă nu mă dobora Achim.

Am fost la poliţie, am lăsat acolo geaca găurită de proiectilul pe care l-a tras Achim, ca probă, însă poliţia nu face nimic. S-a întâmplat în decembrie, iar până acum nu au făcut nimic poliţiştii, autorul este liber, poate să tragă oricând cu pistolul în alţi oameni”, a afirmat cealaltă victim a românului.