Conform unei cercetări sociologice realizate de INSCOP, românii au cea mai mare încredere în Armată, pe locul doi în acest top rămânând, în continuare, Biserica. În plus, aceasta din urmă este considerată mai de încredere decât NATO sau Uniunea Europeană.

Potrivit Barometrului de securitate energetică realizat de INSCOOP, Armata este instituția în care românii au cel mai ridicat nivel de încredere, 64% dintre ei declarând că au încredere mare și foarte mare în această instituție.

Pe locul doi este Biserica, cea care se bucură de încrederea a 55,2% dintre români.  Clasamentul încrederii este continuat de două instituții internaționale, respectiv NATO cu 52,5% încredere mare și foarte mare și Uniunea Europeana cu 51,4%.

Pe următoarele locuri se află Academia Română cu 45,3%, Președinția cu 39,9%, Presa cu 33,7% și Poliția cu 33,2%.  În schimb, în Guvern au încredere multă și foarte multă 12,6% dintre români.

La fel ca și în anii trecuți, pe ultimele locuri în ceea ce privește încrederea populației se află Parlamentul cu 9,2% încredere multă și foarte multă și partidele politice cu 9%.