Premierul Ludovic Orban a declarat, că s-a decis ca începând de luni, 15 iunie, o dată cu intrarea în vigoare a noilor măsuri de relaxare, să se renunțe și la izolarea la domiciliu pentru persoanele care vin din ţări cu număr mic de cazuri. Premierul a dat ca exemplu, în acest sens, Austria, Grecia sau Bulgaria. Evaluarea acestor state va fi făcută de Institutul Naţional de Sănătate Publică. Decizia a fost propusă în cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

„În cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă am decis să propunem pentru hotărârea de guvern reluarea unor activităţi şi o serie de alte măsuri de relaxare. În primul rând, am să mă refer la o măsură extrem de importantă, care priveşte izolarea la domiciliu pentru persoanele care vin din alte ţări. Institutul Naţional de Sănătate Publică va aplica o metodologie de evaluare a nivelului de răspândire a infecţiilor de răspândire cu coronavirus în celelalte ţări.

În baza acestei metodologii se va acorda un indicator, un coeficient, privitor la nivelul de răspândire pe baza analizei numărului de infectări medii din ultimele 14 zile. Toate ţările care vor avea un coeficient sub coeficientul de 5 vor intra în măsura de exceptare de la obligaţia de izolare la domiciliu pentru 14 zile pentru cetăţenii care vin din aceste ţări”, a anunţat premierul în preambulul ședinței de Guvern.

Premierul a precizat că în aceste state urmează să se reia și traficul aerian în următoarea perioadă. Astfel, cei care vor opta să-și petreacă vacanțele în aceste state, vor fi exceptați de la măsura autoizolării, la revenirea în țară.

Ludovic Orban a anunțat că începând cu data de 15 iunie vor fi ridicate și alte restricții impuse, inițial, în starea de urgență și prelungite în starea de alertă. Astfel, vor fi redeschise casele de pariuri și sălile de jocuri de noroc, va fi reluată activitatea de tratament balnear, precum și reintrarea în activitate a unor creșe și after-school-uri care respectă condițiile sanitare. De asemenea, se va relua activitatea în mall-uri, cu excepția locurilor de joacă, a restaurantelor și cinematografelor.

Pe de altă parte, după închiderea anului școlar, va fi sistat ajutorul de plată, de 75% din salariu, pentru părinții care stăteau acasă și aveau grijă de copii.

„Odată cu încheierea şcolii, va înceta măsura de sprijin care a fost instituită pe perioada suspendării şcolilor, care a permis unui părinte să poată să stea acasă cu copilul său, beneficiind de plata a 75% din salariu”, a afirmat premierul.

Guvernul Orban va propune aprobarea unei hotărâri de guvern prin care să prelungească starea de alertă la începutul săptămânii viitoare, cât mai aproape de data de la care va trebui prelungită.

„Nu vom lua astăzi decizia de prelungire a stării de alertă, decizia o vom lua la finalul perioadei pentru care am declarat stare de alertă prin hotărâre de guvern, cu aprobarea Parlamentului. Deci, vom avea şedinţa de guvern în care vom adopta hotărârea de guvern pentru prelungirea stării de alertă săptămâna viitoare, în prima şedinţă pe care o vom organiza.

Se ştie că starea de alertă este instituită până-n data de 16 iunie inclusiv, obligaţia noastră este să adoptăm hotărârea de guvern de prelungire a stării de alertă până la expirarea perioadei. Adică, hotărârea de guvern va fi publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de 16 iunie”, a mai spus Ludovic Orban.