Romanii, "iepuri" la Australian Open

Patru dintre cei cinci tenismeni romani prezenti la Australian Open au sanse minime de calificare, din cauza adversarilor dificili pe care-i vor intalni in turul I. Primul turneu de Grand Slam din 2008 incepe duminica noapte.

Lumea buna a tenisului mondial s-a reunit la „Melbourne Park”, acolo unde in urmatoarele doua saptamani se va desfasura Australian Open, primul turneu de Mare Slem al anului.

Dincolo de adversari, cei mai buni jucatori si jucatoare vor avea de infruntat la Antipozi doua obstacole importante: temperaturile ce depasesc frecvent 40 de grade Celsius si o suprafata de joc noua, Plexicushion, nu tocmai pe placul protagonistilor. Startul in primul maraton tenisistic din 2008, dotat cu premii ce totalizeaza 18,4 milioane de dolari, se va da duminica noapte, meciurile urmand sa fie transmise, in direct, de Eurosport.

Tragerea la sorti de ieri n-a oferit suprize, ci doar o usoara ingrijorare pentru cei cinci romani direct acceptati pe tablourile principale de simplu, care au parte de adversari tari inca din runda inaugurala. Andrei Pavel (nr. 77 ATP) va da piept cu rusul Igor Andreev (nr. 34), iar Victor Hanescu (nr. 78) il va infrunta pe francezul Paul-Henri Mathieu, intr-o partida care prefateaza duelul din februarie, dintre Romania si Franta, in Cupa Davis.

Ne puteți urmări și pe Google News

In concursul feminin e si mai rau. Sorana Carstea (nr. 107 WTA) o va intalni pe Ana Ivanovici (Serbia, cap de serie numarul 4), iar Raluca Olaru (nr. 59) trebuie sa lupte cu Nicole Vaidisova (Cehia, favorita 12). Singura care are sanse reale sa treaca in runda secunda este Edina Gallovits (nr. 84), care va juca impotriva canadiencei Stephanie Dubois (nr. 105).

Federer si Henin, favoriti

Marii favoriti de anul acesta sunt de departe Roger Federer (Elvetia), campionul ultimelor doua editii la masculin, si Justine Henin (Belgia) - la feminin. Dupa ce s-a retras din demonstrativul de la Kooyong din cauza infectarii cu un virus, Federer are ceva emotii, mai ales ca tot mai multi tineri tenismeni ravnesc la coroana sa. Pe langa spaniolul Rafael Nadal, singurul jucator care l-a invins pe elvetian intr-un turneu de Grand Slam in ultimele doua sezoane, sanse reale mai au sarbul Novak Djokovici si britanicul Andy Murray. In plus, americanul Andy Roddick a triumfat impresionant, pentru al treia oara consecutiv, in turneul de la Kooyong.

La fete, belgianca Justine Henin este pe cai mari, dupa ce a obtinut 44 de victorii in ultimele 45 de meciuri jucate! „2007 a fost cel mai bun sezon din cariera, dar, in acelasi timp, a reprezentat si cel mai dificil an din viata mea”, a recunoscut Justine, care n-a participat la editia precedenta a Openului australian, fiind afectata de divortul de Pierre-Yves Hardenne.

Marile rivale ale lui Henin sunt Serena Williams (SUA), campioana „en-titre”, si Maria Sarapova (Rusia). „Vin la Melbourne cu inima franta”, a marturisit Serena, care s-a despartit de iubitul ei, actorul american Jackie Long.