Românii, fraieriți cu centralele de apartament

Românii, fraieriți cu centralele de apartament

Scandalul Apa Nova a fost doar începutul. Zilele trecute, firme implicate în domeniul distribuției de gaze naturale au fost penalizate pentru înțelegeri anticoncurențiale care au umflat serios notele de plată ale românilor. Și firme din domeniul electricității ar putea avea probleme

Săptămâna trecută, Consiliul Concurenței anunța că a amendat zece firme din domeniul distribuției de gaze pentru înțelegeri care au umflat mult prețul pentru consumatorul final. Potrivit surselor EVZ este vorba „în principal, de firme care montau centrale de apartament”, iar tarifele exagerate erau percepute atât pentru lucrările de montaj, cât și pentru executarea proiectelor. „Wirom, distribuitorul care și aviza lucrările, a crescut artificial taxa de avizare, și astfel au crescut și tarifele pentru execuție”, au comentat, pentru EVZ, sursele citate.

Celelalte firme amendate de Consiliul Concurenței executau proiectele pentru centralele de apartament și lucrările de montare. Acestea s-au înțeles asupra prețurilor, rezultând astfel o creștere de preț de câteva zeci de procente, pentru românii care montau centrale de apartament.

Cea mai mare amendă, în valoare de 788.000 de lei, a fost aplicată distribuitorului Wioro, în timp ce cele nouă firme executante (Dornacor, Elisan, Inspro, Melprest, Rodimar, Meliorstal, Metalica Prod, Miral Instal, TMG Conprest), au primit amenzi cuprinse între 1.000 și 39.000 de lei. Firmele pot contesta amenda în maximum 30 de zile de la primirea deciziei pe care Concurența le-o va trimite în aceste zile. Patru firme care au recunoscut înțelegerea au beneficiat de amenzi reduse cu 20%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Înainte de 2012

Cine sunt românii care au plătit aceste tarife exagerate? Foarte mulți dintre cei care și-au montat centrale înainte de anul 2012, spun sursele EVZ. Începând cu acest an, pentru execuția lucrărilor autorizația nu a mai fost emisă de distribuitor, ci de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Electricității.

În acest fel, controlul exercitat de distribuitor asupra prețurilor a scăzut. „Din 2012, am observat, într-adevăr, diminuarea tarifelor, deoarece autorizarea lucrărilor era făcută de ANRE”, au mai precizat sursele consultate.

Firme din toată țara

Firmele operau în cea mai mare parte din țară.

De exemplu, Instpro are lucrări în zona de centru vest a țării, județele Olt, Vâlcea; Elisan sediul în Giurgiu, în timp ce Rodimar sediul în București, iar Conprest în Teleorman.

Probleme și cu controalele de electricitate

Și în domeniul electricității se pare că ar fi existat înțelegeri anticoncurențiale. Acum două zile, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, anunța că instituția pe care o conduce a declanșat, din proprie inițiativă, o investigație privind o posibilă înțelegere și trucarea unor licitații pentru contoare de electricitate. Sunt vizate patru firme care activează pe piața contoarelor de electricitate, respectiv AEM, Electromagnetica, Elster Rometrics, Energobit și Landis+Gyr A, la care Concurența a efectuta deja inspecții inopinate. „Suspectăm că aceste companii s-au înțeles și și-au împărțit contractele, stabilind dinainte câștigătorii licitațiilor organizate de operatorii de energie electrică”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, scrie Mediafax.