Evenimentul Zilei > Economie > Romanii, europenii cu cel mai scurt concediu

Romanii, europenii cu cel mai scurt concediu

Romanii se numara printre europenii care beneficiaza de cele mai putine zile de concediu, rezulta dintr-un studiu realizat de compania de consultanta in resurse umane Mercer Human Resource Consulting.

Legal, romanii au 28 de zile de vacanta pe an, atat cat au si britanicii sau olandezii. In niciun stat din Uniunea Europeana legea nu prevede un numar mai mic de 28 de zile de concediu. Cel mai mult stau in vacanta platita finlandezii (44 de zile), lituanienii (40 de zile) si francezii (40 de zile). Bulgarii au 32 de zile de concediu legal, in timp ce ungurii au 33 de zile.

Media zilelor de concediu in statele membre UE este de 34 de zile, potrivit studiului, cu diferente semnificative intre vestul si estul Europei. Astfel, in timp ce angajatii din statele occidentale stau in vacanta intre 36 si 44 de zile, in estul Europei media coboara catre 30-32 de zile. Cifrele sunt valabile pentru angajatii care lucreaza cinci zile pe saptamana, de cel putin zece ani.

„Vacanta legala este un fel de loterie in statele membre ale Uniunii Europene, in conditiile in care unele state dau cu 60% mai multe zile libere decat altele. Desi au fost facute eforturi pentru armonizarea acestor aspecte, disparitatile in privinta concediilor legale sunt inca foarte mari”, a comentat Mark Sullivan, unul dintre executivii Mercer.

VACANTA

„Libere” in statele UE

Tara                        Zile de vacanta 

Finlanda……………………..44
Franta…………………………40
Germania…………………..34
Bulgaria……………………..32
Romania……………………28

Sursa: Mercer Human Resource Consulting