Românii, doborâți de ultimul anunț. Nici la Urgențe nu ne mai permitem să mergem

Românii, doborâți de ultimul anunț. Nici la Urgențe nu ne mai permitem să mergem

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, vine cu noi critici față de Ordonanța pe sănătate care prevede că pacienții cu boli cronice, dar și cei care reprezintă urgențe medicale, vor putea fi tratați și în spitalele private, pe banii statului.

"O vizită la Unitatea de Primiri Urgențe s-ar putea să te coste și 10.000 de lei. În SUA ieși cu 3.000 de dolari factura la o răceală și febră", a declarat Raed Arafat, la România TV.

De altfel, Avocatul Poporului a atacat această Ordonanță la Curtea Constituțională, motivând că mare parte din finanțarea de la bugetul de stat va fi transferată către unități medicale private și efectul ar putea fi – pe termen mediu și lung – sărăcirea accentuată a spitalelor publice.

Renate Weber, Avocatul Poporului, spune că nu există un sistem concurențial corect între public și privat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ea a dat și un exemplu: sectorul comercial cumpără materiale sanitare și medicamente după reguli proprii, pe când sectorul public este supus unor proceduri obligatorii, în conformitate cu legislația achizițiilor publice.

O altă critică majoră este că – deși se liberalizează sistemul medical de urgență – așadar se acordă finanțare publică pentru tratarea urgențelor în sistemul privat – era necesară o dezbatere extrem de largă la care să ia parte toți cei interesați.