La granița de vest a țării au fost deschise opt puncte de trecere unde cei care vin cu autoturismele personale pot efectua formalitățile de control, pe ambele sensuri, intrare și ieșire. În ciuda măsurii, la punctele de trecere a frontierei sunt cozi imense, de oameni care așteaptă ore în șir să li se facă formalitățile vamale și să poată intra în țară.

Aproximativ 37.000 de persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 18.900 de mijloace de transport, din care 12.400 automarfare, au efectuat duminică formalităţile de control prin punctele de frontieră din întreaga ţară, informează IGPF.

Frontiera cu Ungaria a fost tranzitată de aproximativ 25.400 de persoane şi 12.400 de mijloace de transport (7.300 automarfare), din care pe sensul de intrare în ţară au fost aproximativ 13.500 de persoane cu 6.700 mijloace de transport.

Punctele de trecere a frontierei nou deschise sunt la Petea, Urziceni – judeţul Satu Mare; Valea lui Mihai, Borş – judeţul Bihor; Vărșand, Turnu, Nădlac I, Nădlac II – judeţul Arad.

Pe teritoriul maghiar sunt deschise două culoare speciale pe care se deplasează autocarele și microbuzele de pasageri prin punctele de trecere a frontierei Nădlac II – Autostradă şi Borş.

Intrarea în România se face în regim permanent, 24 de ore din 24, indiferent de mijlocul de transport folosit, cu respectarea condiţiilor legale dispuse în contextul pandemiei. Pe de altă parte, autorităţile maghiare au informat că tranzitarea frontierei dintre Austria şi Ungaria se poate face în intervalul orar 21.00 – 13.00 (ora României).

La intrarea în România, pe lângă controlul specific de frontieră, se face și triajul epidemiologic în vederea stabilirii măsurilor obligatorii de izolare/carantină la locuinţă, după caz, carantină instituţionalizată.