Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a declarat într-o intervenție televizată că măsura se află în analiză la Institutul Național de Sănătate Publică, o decizie urmând să fie adoptată în perioada următoare. În același context, Raed Arafat a precizat că începând cu jumătatea lunii iunie este posibil să fie reluate și cursele aeriene internaționale.

„Cred că în cursul săptămânii viitoare, din 15 iunie, cel puțin, se va ajunge ca unele țări să nu mai fie pe lista de autoizolare, Acest lucru e în analiza INSP deoarece nu e un singur parametru de luat în considerare. Se va face treptat pe zone, pe țări care stau la fel de bine ca România din punctul de vedere al răspândirii. E normal ca măsura autoizolării să nu fie generalizată pentru toate țările”, a declarat Raed Arafat, la Realitatea PLUS.

Șeful DSU a atras atenția că, în ciuda faptului că situația este sub control, pericolul nu a dispăut și oricând pot apărea noi focare de coronavirus, acolo unde oamenii nu respectă măsurile de protecție și recomandările autorităților.

„N-am trecut peste faza în care să spunem că la acest moment să nu ne întoarcem la ce a fost. Dacă nu respectăm reguli există și posibilitatea să apara focare, nu la nivel național, care să necesite măsuri pe care să le luăm pe zone, pe anumite localități”, a mai spus Arafat.

Raed Arafat a tras un semnal de alarmă și pentru patronii de magazine care nu măsoară temperatura clienților la intrare spunând că își pun în pericol proprii angajați.

„E o greșeală. Faptul că nu impunem într-un magazin sau supermarket regulile recomandate de autorități înseamnă că riscăm inclusiv sănătatea personalului care lucrează în magazinul respectiv. Dacă apare un focar în magazinul respectiv, se închide, pentru că vor fi contacți, vor fi trimiși la izolare, magazinul va trebui dezinfectat, nu mai poate funcționa”, a explicat Raed Arafat.