Evenimentul Zilei > International > Românii care au speriat Ungaria. Metoda ingenioasă prin care au traficat sute de persoane
Românii care au speriat Ungaria. Metoda ingenioasă prin care au traficat sute de persoane

Românii care au speriat Ungaria. Metoda ingenioasă prin care au traficat sute de persoane

MAGYAR NEMZET (Ungaria). Banda menţionată a reuşit să treacă de 30 de ori peste graniţă un număr de 200 de imigranţi ilegali. Contrabandiştii intenţionau să-i ducă în Europa occidentală pe migranţii pe care i-au trecut dinspre România pe graniţa verde. În trei ani, conform organelor de urmărire, grupul a trecut peste graniţă în grupuri de câte 3-8 persoane, aproape 200 de persoane, mai ales familii.

Urmărirea bandei celei mai organizate din ultimii ani s-a soldat din partea poliţiei cu propunerea de acuzare. Procesul celor 17 acuzaţi urmează să înceapă în toamnă, iar membrii se pot astepta la pedepse cu închisoarea de la 2 la 8 ani. Poliţiştii secţiei de urmărire din Győr au fost cei care au descoperit reţeaua internaţională de traficare de persoane care acţiona din a doua jumătate a anului 2017.

Fiecare membru al reţelei avea un rol bine stabilit şi beneficia în funcţie de acesta şi de banii obţinuţi de la migranţii ilegali. Conform dovezilor, suma nu era sub 1.000 euro, familiştii nu aveau reducere, iar tariful era acelaşi atât pentru nou-născuţi cât şi pentru adulţi. Afacerea era organizată şi dirijată de bărbaţi din Iordania şi din Egipt care trăiau în Ungaria, iar relaţiile lor externe le furnizau refugiaţii sirieni, irakieni şi afgani care ştiau ca nu ar putea intra în Ungaria în mod legal.

Traficau mai ales familii cu copii şi au optat pentru graniţa verde ungaro-română în acţiunile lor. Membrii români ai bandei care cunoşteau zona îi conduceau pe „clienţi” în locuri în care se puteau ascunde şi comunicau prin telefon cu traficanţii maghiari care preluau şi transportau familiile. Au fost racolaţi şi şoferi de autobuze, iar migranţii erau ascunşi în autobuzele care mergeau la Budapesta.

Aici au fost cazaţi într-un hotel mărginaş, personalul hotelului îşi primea partea, iar migranţii aşteptau în camere goale să fie transportaţi mai departe spre Austria. Cu toate măsurile de precauţie bine puse la punct, migranţii au fost prinşi de mai multe ori, iar poliţiştii au pus cap la cap mărturiile acestora ajungând la concluzia că se află în faţa unei bande organizate.

Au fost identificaţi 17 membri ai bandei care au putut fi acuzaţi de 30 de acţiuni de traficare. Majoritatea suspecţilor aşteaptă sentinţa în libertate, iar doi organizatori sunt sub escortă în arest la domiciliu. (Rador)