Evenimentul Zilei > Actualitate > Românii au depistat doar un SINGUR STRĂIN, victimă a traficului de persoane
Românii au depistat doar  un SINGUR STRĂIN, victimă a traficului  de persoane

Românii au depistat doar un SINGUR STRĂIN, victimă a traficului de persoane

În România a fost depistat doar un singur străin, un portughez, victimă a traficului de persoane. Numărul românilor, victime ale traficului de persoane depistate, este în scădere, 662 de persoane în 2017 față de 756 în 2016. Exploatarea sexuală rămâne cea mai întâlnită formă de exploatare, respectiv 454 de persoane traficate.

Reprezentanții Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, care au dat informațiile vineri în cadrul unei conferințe pe această temă, au admis că cifrele nu reprezintă realitatea.

În cazul traficului transfrontalier primele cinci țări de destinație pentru exploatarea victimelor sunt cele în care există comunități mari de români: Italia, Franţa, Germania, Spania și Marea Britanie.

Potrivit reprezentanților agenției, una dintre cauzele fenomenului este nivelul de educație scăzut și foarte scăzut în rândul victimelor identificate. Foarte multe victime au consimțit ofertelor sau promisunilor din sfera practicării prostituției sau cerșetoriei, însă odată ajunse la destinație, condițiile agreate s-au schimbat, îmbrăcând forma exploatării forțate. În mod ciudat, doar 35 de persoane au fost depistate ca fiind victime ale exploatării prin cerșetorie.

Clasamentul primelor 6 județe de proveniență ale victimelor identificate în 2017 arată că aproape jumătate dintre victime provin din Dolj, Iași, Sibiu, Galați, Prahova și Neamț. S-a constatat o creștere spectaculoasă a fenomenului în județul Sibiu. Au fost  înregistrate 57 de victime în timp ce în 2016 numărul acestora a fost 6.