Editura Evenimentul si Capital

România caută 36 de avioane F16 second hand prin lumea largă. Interviu cu Mihai Fifor

Autor: | | 33 Comentarii | 9824 Vizualizari

Mihai Fifor a detaliat următoarea mare achiziție în materie de armament, cea de aeronave F16. Aceste aparate nu se mai fabrică, așa că specialiștii români în dotarea Armatei le caută în Portugalia, Statele Unite sau Israel

Rachete, avioane, transportoare blindate, elicoptere, corvete și acum submarine, toate înghit miliarde de euro și, evident, nasc întrebări în rândul unei populații obișnuite să i se spună că nu sunt bani. Mihai Fifor a explicat mecanismul acestor achiziții, modul de finanțare, dar și motivația acestor cheltuieli, așa cum o vede el, de pe fotoliul de lider politic al Armatei Române.

Cât din motivație o constituie amenințarea rusească, în ce procent are un rol presiunea americană de a investi în domeniul Apărării și în ce procentaj achizițiile sunt de produse americane, toate subiectele au fost atinse. Am vorbit și de politică, dar Mihai Fifor e secretos, chiar dacă, timp de 15 zile, a fost premierul României.

Anul acesta, mai mulți bani pentru armament

- Evenimentul zilei: Pentru a ajunge la procentul de 2% din PIB, România trebuie să aloce suplimentar în acest an 4,9 miliarde de lei pentru apărare, adică mai mult de 1 miliard de euro. E în stare?

- Mihai Fifor: Sigur că e în stare. România își va atinge țintele pe care și le-a asumat și totodată România își va îndeplini obligațiile ca țară aliată în cadrul NATO și desigur ca partener strategic pentru Statele Unite ale Americii. Vestea bună este că este al doilea an consecutiv în care România alocă 2% din Produsul Intern Brut pentru Apărare. Am început în 2017.

Suma este consistent mai mare decât anul trecut, creșterea economică a fost undeva la 7% și implicit suma de 2% alocată este o sumă mai bună. Ideea este că anul trecut am fost pe undeva la 33% din cei 2% pentru programele de înzestrare. 2% înseamnă tot ce are nevoie armata, începând cu cheltuielile de personal și terminând cu cele pentru înzestrare. Anul acesta avem programate cam 33-40% din cheltuieli pentru înzestrarea armatei.

- Unele dintre aceste programe au fost motiv de dispută. Când s-a vorbit despre rachetele Patriot a existat o dispută politică. O explicați în vreun fel?

- Nu știu disputa politică, dacă îmi dați niște detalii.

- Președintele Klaus Iohannis era în Statele Unite, a anunțat această achiziție, iar președintele Camerei Deputaților a spus că l-a întrebat pe Sorin Grindeanu. Amândoi au declarat că nu știau nimic despre această achiziție. După ceva timp a început să se discute serios de apariția acestui proiect de lege. Dumneavoastră ați fost al treilea ministru care s-a ocupat de proiect și cel care a adus proiectul în Parlament, practic ați introdus decizia politică în parcursul contractului.

- Achizițiile majore, programele se fac în baza unor documente. Practic în CSAT se aprobă programul major de înzestrare pentru Ministerul Apărării care este un program cam pe 10 ani, 2017- 2026. A două aprobare pe care o iei pe acest program este cea din Parlamentul României, pentru că așa prevede legea.

Întradevăr achiziționarea rachetelor Patriot a început la începutul anului 2017 cu trimiterea scrisorilor de intenție, cu solicitarea prețurilor, până se ajunge pe pași la acceptul Congresului și se trimite letter of accept. Practic contractul pe care îl semnezi ulterior este contractul de la guvern la guvern.

Ministerul Justiției a întors primul proiect de lege privind achiziția de transportoare

- Există o motivație pentru care unele dintre aceste achiziții se fac prin proiect de lege înaintat de Guvern și adoptat de Parlament, chiar dacă în regim de fast forward, iar altele trec prin hotărâri de Guvern?

- Sigur că există. Unele sunt contracte guvern la guvern și se fac prin proiect de lege, iar contractele celelalte care sunt considerate contracte cu un furnizor comercial, un operator privat, acelea sunt făcute prin Hotărâre de Guvern. Noi am făcut inițial proiect de lege pentru General Dinamics și Ministerul de Justiție l-a întors, considerând că nu este constituțional să mergem mai departe prin proiect de lege și că trebuie să se rămână la nivel de Hotărâre de Guvern.

Și atunci am modificat , ne-am întors de la avizare, am făcut o Hotărâre de Guvern și am trecut pe Hotărâre de Guvern. În speță, nu se solicita aprobarea Parlamentului pentru acea achiziție care depășește 100 de milioane de euro.

Și corvetele, de pildă, sunt foarte bucuros să spun că săptămâna trecută (interviul a fost înregistrat miercuri, 21 februarie n.n.) am reușit să promovăm Hotărârea de Guvern pentru cele patru corvete multifuncționale din offset-ul cărora să se modernizeze cele două fregate pe care le avem, Ferdinand și Regia Maria, și am ales calea HG tot din aceleași considerente.

- Ponderea achizițiilor de la furnizori americani față de furnizori europeni, de exemplu, la noi e de cât la cât?

- Nu am făcut un procent , dar pot să vă indic exact cum stau lucrurile. Practic și proiectul Patriot și proiectul HIMARS sunt proiecte guvern la guvern cu Statele Unite, transportorul blindat de la firma General Dinamics, deși firma Bovag este în Elveția, firmă americană, și putem considera că este un contract tot cu o firmă americană. Nu știu ce se va întâmpla cu corvetele. O să vedem. Se anunță foarte mulți competitori extrem de importanți, toți europeni. Pe de altă parte, F16 este achiziționat din Portugalia.

- Primele 12.

- Cele 12. Intenționăm ca anul acesta să pornim achiziția pentru încă 4.


Solicitarea Forțelor Aeriene este de 48 de aeronave F 16


- Evenimentul Zilei: Anul trecut, când v-ați întors din Statele Unite, ați avut două mesaje. Unul că intenționați să mai cumpărați 36 de aparate F16 și unul că v-au fost puse întrebări despre sistemul de Justiție din România și în America. Poate e o întrebare care vi se pare ironică, dar cum de v-a venit ideea de a cumpăra cele 36 de avioane tocmai când erați în America?

- Mihai Fifor: Pentru că este solicitarea Forțelor Aeriene Române. Toate achizițiile de tehnică militară se fac strict la solicitarea categoriilor de forțe. Transportorul blindat, de pildă, se bazează pe solicitarea Forțelor Terestre Române. Este necesar acordul. Gândirea strategică se face în departamentul de planificare, în Direcția de Armamente, dar vine la solicitarea categoriilor de forță.

La plecarea în Statele Unite eram ministru de 3 zile, 4 zile. Discuția a fost foarte clară când a fost generalul Nicolae Ciucă, Șeful Statului Major al Armatei. Forțele Aeriene Române consideră că pot face o apărare foarte serioasă în momentul în care ar avea aceste trei escadrile. Ne trebuie 3 escadrile de câte 16 avioane. Noi mai avem și o escadrilă de Mig 21 Lancer care este operațională. În Statele Unite, desigur că ne-am întâlnit și cu companii din domeniu.

N-am renunțat la ideea celor 36 aparate de zbor. De curând, am avut o discuție cu Forțele Aeriene. Dânșii tatonează, să vadă de unde se pot lua cele 36 de avioane. Prima informație a fost că aceste aparate de zbor pot fi achiziționate din Statele Unite. Este o discuție întreagă.

- De la producător sau de la Armata americană?

- De la Armata americană. Tot second hand. F16 nu se mai produce în momentul de față ca aparat nou. S-a trecut la etapa următoare, la F35. Prin urmare asta a fost prima variantă, să le luăm din Statele Unite, să facem o modernizare în România, la o societate românească.

A doua variantă, pe care o tatonăm în momentul de față a fost Portugalia. Am avut o întâlnire cu ministrul portughez al Apărării la Bruxelles. Am discutat cu dânsul. Mi-a spus că nu mai au posibilitatea să ne vândă nici măcar 4 aparate, dar că pot să ne sprijine în achiziționarea acestora din Statele Unite.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI