România va pierde 3 miliarde euro din fonduri europene destinate autostrăzilor pentru că Ministerul Transporturilor nu a ştiut ce să facă cu banii!

România va pierde 3 miliarde euro din fonduri europene destinate autostrăzilor pentru că Ministerul Transporturilor nu a ştiut ce să facă cu banii!

Tronsoanele Sebeş-Turda, Lugoj-Deva tronsoanele 1 şi 2 şi Câmpia Turzii – Târgu Mureş sunt principalele lucrări care au de suferit pentru că Transporturile nu au ştiut să folosească un miliard de lei pentru a atrage 3 miliarde de euro.

Deşi starea drumurilor din România este cel puţin delicată, Ministerul Transporturilor a pierdut un miliard de lei la rectificarea bugetară, bani care erau destinaţi cofinanţării din fonduri externe nerambursabile şi care ar fi trebuit să aducă în ţară 3 miliarde de euro! „Sunt afectate în primul rând tronsoanele Sebeş-Turda, Lugoj-Deva tronsoanele 1 şi 2 şi Câmpia Turzii – Târgu Mureş”, a explicat, pentru EVZ, Alexandru Crăciun, specialist în infrastructură.

Practic, guvernul a tăiat banii respectivi de la minister pentru că suma de 1 miliard de lei era destinată cofinanţării în proiecte care ar fi atras de la Bruxelles suma de 3 miliarde euro. O explicaţie a acestei acţiuni, în aparenţă surprinzătoare, este oferită chiar de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

„Transportul este sectorul care, din păcate, ne dezamăgește în continuare. Cel puțin pe mine personal, care și cunosc foarte bine acest sector, pot să spun că mă dezamăgește, din păcate, an de an. Pe de o parte, pentru că nu cheltuie banii pe care îi au alocați, pentru că știm foarte bine, de cheltuirea acestor bani pe acest sector se leagă, într-un fel sau altul, dezvoltarea întregii economii. Deci, pe de o parte, nu cheltuie banii, pe de altă parte, mai vin și solicită bani suplimentari”, a declarat ministrul finanțelor în emisiunea „Imparțial” de la Digi24.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bugetul ministerului se reduce cu 985 de milioane de lei, prin diminuarea prevederilor bugetare cu suma de un miliard de lei la titlul "Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare". Potrivit unor cifre estimative, România a pierdut aproape 3 miliarde euro din Programul Operaţional pentru că Transporturile nu ar fi capabile să atragă toată suma până la expirarea termenului din 1 ianuarie 2015.

 „Și le-am spus foarte clar: nici nu discutăm! Vreau să văd la zi, pe fiecare proiect în parte, dovada că voi cheltuiți acești bani până la final de octombrie, când va avea loc o a doua rectificare a acestui buget! Altfel, nu alocăm suplimentar ca să creștem artificial deficitul. Pentru că altfel, ce înseamnă asta? Dacă eu dau mai departe, la Transporturi, înseamnă că domenii precum sănătatea, educația, investiții sunt văduvite, pentru că trebuie să dau într-o parte unde de fapt nu se cheltuie banii”, a mai declarat Teodorovici.