Evenimentul Zilei > Actualitate > România va avea o structură de comandament NATO
România va avea o structură de comandament NATO

România va avea o structură de comandament NATO

Țara noastră este în siguranță și va avea nave din fl ota militară a SUA pe teritoriul său, a anunțat președintele Traian Băsescu la fi nalul summit-ului din Țara Galilor.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la încheierea summit-ului NATO, că în documentele adoptate la reuniune „România figurează ca făcând oferta” pentru a găzdui un comandament NATO, dar că se știe că acesta va fi pe teritoriul țării noastre. „Acest centru va fi alimentat cu nave din flota militară a SUA. Chiar azi a intrat un distrugător american la Constanţa. Extrem de important este că Marea Neagră este evidenţiată în documentele NATO cu o dimensiune importantă a securităţii, ca urmare a evenimentelor din Ucraina”, a spus șeful statului. Traian Băsescu a mai anunțat că programul de amplasare a elementelor scutului antirachetă se desfășoară normal și că, în 2015, baza de la Deveselu va deveni funcțională. De asemenea, România s-a angajat să participe la operaţiunea Resolute Suport pentru Afganistan cu 220 militari, 200 instructori şi 20 de membri ai poliţiei militare. „Am primit solicitări să preluăm şi paza a două aeroporturi, Kandahar și Kabul, încă nu avem o hotărâre CSAT. Discutăm acasă și vedem dacă ne putem asuma”, a mai spus președintele Băsescu.

Ieri, șeful statului a avut o discuţie informală cu președintele american Barack Obama, dar și cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, precum și cu David Cameron, premierul Marii Britanii. Evenimentul a reunit peste 60 de lideri şi 4.000 de delegaţi pe fondul unor măsuri de securitate stricte.